IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Mitől lesz jó az ultraszéles látószögű kamera?

A Google az utolsó nagy márka, ami felzárkózott ultraszéles látószögű kamera terén. A Huawei, Samsung, LG, Apple és Xiaomi termékei már adoptálták a technológiát. Azonban a nagyobb látószögön kívül a lencse jóval többet tud. 

Mit is tud pontosan az ultraszéles lencse?

A mai készülékekben elhelyezett ultraszéles látószögű kameralencsék sokkal szélesebb látómezőt biztosítanak a sima digitális kamerákhoz képest. Például a Samsung Galaxy S20 12 MP-es főkamerája 79°-os FoV-t (Field of View – látómező) biztosít, mgí az ultraszéles szenzort bekapcsolva ugyanez a mérték már 123°-ra nő.

A szélesebb látómező lehetővé teszi, hogy sokkal több minden jelenítsünk meg a képen. Egyben ez a nézet sokkal inkább azonos azzal, mint amit szabadon látunk.

A két Huawei Mate 10 Próval készült kép ezt jól is illusztrálja. 

Bal oldalon a főkamerával, jobb oldalon az ultraszéles lencsével készült kép

A legnyagobb hátránya azonban az ultraszéles lencsék használatának a halszem objekítvekből is ismert torzulás. Az extrémen széles látómező (120° felett) rendszerint még jelentősebb torzulást szenved. Ilyen, amikor ultraszéles lencse használatával készült képeken a szélek felé közeledve egyre inkább elhajlik a kép. A lenti, Xiaomi Mi 9T Próval készült képen is jól látható, ahogy az ajtó a síkjából kilépve, beefelé torzul.

A legtöbb gyártó szoftveres algoritmus használatával próbálja kikorrigálni a problémát, vagy csak szimplán levágja a képről azt a részt.

Szépen torzul az ajtó

Éppen ezért a legtöbb gyártó 110° alatti ultraszéles lencsékkel dolgozik, így a készülék még mindig jóval többet tud egy képre bepréselni, mint a simalencsés kamerák, a torzulás pedig nem olyan jelentős. És hogy mitől lesz jó az ultraszéles kamera?

Megfelelő mennyiségű megapixel

A megfelelő felbontás és képminőség az ultraszéles lencsék esetében igen fontos faktor. Főleg akkor, ha az elkészített képek nemcsak digitális, hanem nyomtatott formában is közlésre kerülnek. 

A piacon található és már elfogadható eredményeket hozó készülékek minimum 8 MP-lel dolgozna. 5 MP esetében is létezik ultraszéles lencse, de az már távol van az ideális teljesítménytől. Ott már rendszerint zajosak a képek, a kicsit világosabb vagy sötétebb képek pedig nemes egyszerűséggel szétesnek. Ráadásul 8 MP alatt nincs 4K-s felvétel sem, max 1080p. 

Nyilván itt is számtalan gyártó alkalmazza a „the bigger the better” elvét és igyekeznek olyan húzószámokat préselni készülékeikbe, mint 48 MP. De itt meg már áteshetnek a túloldarra a pixel binninggel. 

Színhűség

Másik fontos szempont ugyanazon színek reprodukálása a főkamera és az ultraszéles lencse használatakor is. Nagyon sok alacsonyabb árazású készülék, de még egy-két flagship modell sem túl konzisztens, ha a színek egyezéséről van szó a két kamera esetében. Sokszor az ultraszéles lencsével készült képek túlzottan szaturáltak, míg a simák teljesen fakók lesznek.

Főkamerával készült fakóbb felvétel a bal oldalon és túlszaturált ultraszéles lencsés a jobb oldalon

Itt a különbséget magukban a lencsékben, a rekeszértékükben és a bennük lévő szenzorokban kell keresni. Ezek mind nagyban befolyásolják mennyi fényt képes begyűjteni a kamera, ezt pedig már a gyártónak kell kiegyensúlyoznia. 

Autofókusz

Bár teljesen általános fogalom és funkció, meglepő, hogy hány gyártó hagyja ki az autofókuszt a készülékeiből. Még az ultraszéles lencsék úttörője, az LG sem rakta bele zászlóshajóiba és a Pixel 5-be sem került ilyen lehetőség.

Fókuszban az autofókusz

Az autofókusz hiánya egy egészen fontos kaput zár be előttünk, a makrós fotózásét. Hiszen azok az ultraszéles lencsék, amik felszereltek autofókusszal külön dedikált kamera nélkül képesek makró felvételeket készíteni. Anélkül, hogy szükség lenne a gagyi 2 MP-es makro szenzorokra, amik helyett így sokkal jobb képeket lehet lőni. 

Arról nem beszélve, hogy sima fotózás közben is sokkal jobb eredményeket érhetünk el.

Low light és éjszakai mód

Az okostelefonok kamerái ugrásszerű fejlődésen mentek keresztül az elmúlt pár év során, ha sötétben történő fotózásról van szó. Ettől függetlenül, a legtöbb készülék esetében még mindig óriási a különbség, ha az ultraszéles lencsével készül rosszabb fényviszonyok közt a fotó vagy a főkamerával. 

Night mode nélkül és night mode-dal készült fotó

Leginkább azért, mert a készülékek főkamerái sokkal nagyobb rekeszértékkel és szenzorokkal, valamint pixel binninggel dolgoznak a jobb eredmény érdekében. 

Az éjszakai mód, ami már bekerült a Huawei, Samsung és Apple készülékeibe is, azonban igazi szenvedést jelent egyszerre használni ezt a lehetőséget és az ultraszéle lencséket is, de a végeredmény miatt egyértelműen megéri. 

Videofelvétel

Az ultraszéles látószögű kamerák rendszerint nemcsak képek, de videó rögzítésére is alkalmasak. És a szélesebb perspektíva használata közben kevesebb a remegés, mint a sima vagy telefotós lencsével készült felvételek esetében.

Az LG és Samssung Super Steady, valamint Steady Cam módja során is az ultraszéles lencsét használja a készülék a videózáshoz, majd aztán levágja a plusz részeket. Gyakorlatilag elektronikus képstabilizátorként működik a rendszerben.

Te hogy állsz az ultraszéle lencsés fotózással?

Kapcsolódó cikkeink

JPEG, HEIF, HEIC és ProRAW, mi a különbség?

Anikó

Jobb az iPhone 13 kamerája, mint a 12-é

Anikó

Új Gorilla Glasst mutatott be a Corning

Anikó