IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Most már gépen is játszható a Quake árkád verziója

Az igazi, napvilágot nem látott Quake árkád verzióját eddig csak a játékgépek aranykorában lehetett kipróbálni. Akkor is csak a szerencsésebbeknek volt rá lehetősége. Azonban egy földre szállt angyal most már megoldotta a PC-s futtatást is!

Igen, jól olvastad most már nem kell maga az játékgép, a Quake kifejezetten arra szánt kiadásához. Igaz már szinte minden platformra, illetve még okos hűtőgépen is futtathatóvá tették a Quaket, csak mint Doom társát. Szerintem mindenki belefutott az online mémekbe amint hihetetlen régi technológián futtatják a régi lövöldözős klasszikusokat. Azonban ezidáig a szinte elvesztettnek hitt árkád verziót is sikerült átverni a PC-s futtatáshoz. Mert, hogy eddig azt egy kódsorozat védte, ami addig nem engedte a játék futtatását míg egy árkád masina csatlakozó be nem volt dugva.

Azért milyen menő lett volna a Quaket tolni a játékteremben a többi játék szerelmeseivel! Forrás: Modafini

Ami, ha nem gyökereiben másabb, de attól még gazdagodik pár bónusz tartalommal! A különbség a két verzió között többek között a “pay-to-win” rendszer volt. Mivel az elköltött pénzünkért lehetőségünk volt játékon belüli “díjakat” szerezni, amit aztán a való életben is átlehetett váltani nyereményekre. Természetesen a több személyes deatch match, single és egyéb multiplayer opciók, mind ugyan úgy elérhetőek voltak. De még egy bónuszpályán is játszhattunk az eredeti verzióhoz képest, illetve egy átdolgozott Quake II mapot is kaptunk. Ami szerintem a fő húzó erő a kipróbálásra!

De akkor hogyan is játszhatunk az árkád verzióval? Maga a cikk, ha arról szólna, hogyan is kell megoldani a futtatást hosszú és unalmassá tenné azt. Akinek meg kell, hogy köszönjük a magyarázatot és lehetőséget, az a Mills5 nevű GitHub felhasználó. Aki az alábbi linken volt kedves mindent részletesen elmagyarázni minden lépést. Első ránézésre kicsit bonyolult folyamat, de ha konyítasz a hasonló dolgokhoz, biztosan sikerülni fog! Ne rettentsen el!

Ha tehetitek mindképp próbáljátok ki. Másért nem is akkor csak a nosztalgia végett. Még mindig emlékszem milyen jó is volt a Quake és még mai napig is az. Illetve, hogy még egy kis bónusz tartalmat is kapunk csak hab a tortán. Remélem minél több régi címről fognak előbukkanni még nem ismert felfedezésre váró verziók.

Illetve természetesen attól most már nem kell félni a Quake-nél, mint anno mikor új videokártyát kellett könyörögnöd karácsonyra a szüleidtől, hogy futtatható legyen egy új “csúcsjáték”. Maga az árkád gép is egy Windows 95-ös gépet foglalt magába, Pentium II-es 266 MHz-es processzorral és 3dfx Voodoo grafikus kártyával. Amiből nem mellesleg csak 200 darab készült és csak pár jutott ki a publikumnak. Szóval örüljünk a mai rafkós “hackereknek” és a technikának, hogy ezt megtehetjük és a játéktörténelem egy elveszett darabját játszhatjuk végig 22 év után. Még ha nem is olyan hatalmas a különbség…

Borító: Modafini

Forrás: engadget

Te is hatalmas nagy Quake fan vagy? Ki is fogod próbálni az árkád verziót vagy te voltál szerencsés anno kipróbálni a játékgépek korában?

Kapcsolódó cikkeink

Eszméletlen összeget költöttünk appokra 2021-ben is

Anikó

Érkezik a Netflix játékszolgáltatása az App Store-ba

Anikó

Megkezdte a játékok tesztelését a Netflix

Anikó