IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Az amerikai titkosszolgálat is kémkedett a felhasználók után

Az amerikaiak sem szentek, ha adatlopásról van szó.

Ha 2020, akkor koronavírus és adatlopás. Ez a két téma megy a legnagyobbat az elmúlt időkben, főleg az amerikaiak miatt, akiknél Donald Trump ment neki a kínai alkalmazásoknak. Viszont úgy látszik ők sem sokkal különbek, ugyanis a Babel Street nevű információs szolgálattól vehetett az amerikai titkosszolgálat telefonos lokációs adatokat.

Egy belső információ miatt kiderült, hogy elméletben a titkosszolgálat a Babel Street Locate X nevű programja által összegyűjtött adatokat vásárolta meg, ami átlagos appokban az adott helyzetre vonatkozó információkat gyűjti.

Forrás: Protocol

A dokumentumból sajnos nem derült ki, hogy a titkosszolgálat pontosan mire használta az eszközt. A Protocol információja szerint arra, hogy kijelöljenek egy virtuális területet, és hogy megnézzék, hogy azon a területen belüli felhasználók merre jártak előtte. Ha például találnak egy telefont, ami terrorcselekmények közelében jártak, akkor fel tudják használni azokat az adatokat. A szerződés a Locate X és a titkosszolgálat közt 2017 és 2018-as években élt, és elvileg 2 millió dollárt fizettek a szolgáltatásért.

Az nincs tisztázva, hogy egyébként ez a Babel Street nevű cég mire használja az információkat, de elvileg ők segítik a hivatalos szerveket a nyomozások során, itt csak annyi volt a probléma, hogy jelenleg semmilyen hivatalos megbízatásuk nem volt erre a projektre.

A másik bibi jelenleg az, hogy viszonylag könnyen elérhetőek ezek az adatok, például múlt évben a négy nagy mobilszolgáltató is hasonló botrányba keveredett. A kormány azonban kész fellépni az esetekkel szemben, így ígért egy törvénymódosítást, ami részletezi milyen hivatalos papírok szükségesek egy ilyen érzékeny adat bekérésére.

Szerinted miben mesterkedik a titkosszolgálat, ezzel a virtuális térrel?

Forrás: Android Authority
Borító: The New York Times

Kapcsolódó cikkeink

Új Zárolási mód érkezését jelentette be az Apple

Anikó

Új AirTagkövetés-ellenes funkciókat vezet be az Apple

Anikó

Biztonságosabbá válik az AirTag használata

Anikó