IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Számtalan újítással érkezik az iOS és iPadOS 14 ötödik bétája

Tegnap este ismét lerohantak minket a béták, ez már az ötödik kör, amiben az iOS és iPadOS 14 funkciói újdonságokkal és hibajavításokkal bővülnek.

Az iOS 14 rendszere gyökeres változásokat hoz az operációs rendszer életében. Sokkal nyíltabb lesz a Főképernyő, jönnek a Widgetek, App Library és a Picture in Picture mód videós tartalmak számára. Számtalan szempontból megújul az Üzenetek alkalmazás és az Apple Maps, lesznek App Clipek és még megannyi apróság került fel idén a finomságok listájára.

Egyik szemem sír, a másik üveg, amikor az iOS bétája frissül. Egyrészt azért, mert az újdonságként bemutatott funkciókkal kapcsolatban, pl. Widgets sokkal nagyobb elvárásom volt. A kezdetleges néhány opció után azért csepegett egy két új alkalmazás, amit be lehet állítani. De nálam még mindig nem jött meg az az áttörés, amire a beharangozó után vártam. Aztán, lehet csak nálam van gond a toronyban…

Forrás: AppleInsider

Az iOS 14 legújabb bétájában az alábbi újdonságok bukkantak fel:

  • Apple News widget – Nálunk ugyan nem hódit az Apple News alkalmazás, de azért érdemes megemlíteni, mert egy teljesen új, hosszúkás alakú widget formát kapott, ez még bejöhet más alkalmazásoknál is.

  • Widgetek adatvédelme – Azoknál az alkalmazásoknál, amik widgeteket is és a helyadataidat is használják már érkezik egy popup, ami rákédez az adataid megosztására a widget használata során

  • Ébresztő óra – Amikor beállítod az ébresztő órát visszatér a kerekes átpörgetési opció az időpont pontos bepötyögése helyett, ami az iOS 13.6-ban váltotta a régi, szintén pörgetős megoldást.

  • Koronavírus értesítések – Frissült a vírusnak kitettséget értesítő felület is. Most már helyből az ország/régió/állam választásával indul az alkalmazás, hogy a megfelelő opciót ajánlhassa fel egyből.

  • Rejtett fotóalbumok – Az új opció segítségével eltűntethetsz kiválasztott albumokat az album listából, de a képek közt viszont megmarad az album tartalma.

  • HomeKit a Vezérlőközpontban – A Vezérlőközpontba kihelyezett HomeKit kedvencek most már sokkal kisebb helyet foglalnak és könnyebb rendezni is őket.

  • Időjárás widget – Megjavították az Időjárás alkalmazás widgetét, most már egészen real time mutatja az időjárás változásait.
  • Töltés – Változott az utolsó töltésre vonatkozó rész tartalmaz az Akkumulátor beállításoknál. Ahelyett, hogy az interface jobb csücskénél az utolsó töltés szintjét mutatná, most változott a felirat: Utoljára 100%-ra töltve.

  • Spatial Audio Video: A kódból előkerült egy kis szemléletés arról, hogy az AirPods Pro Spatial Audio funkciója hogy működik majd.

A béta telepítéséről és annak veszélyeiről már korábban értekeztünk, mint ahogy arról is, hogyan szabadulhatsz meg az átokfajzattól és downgradelhetsz iOS 13-ra, ha már igazi teherré válik a készülékeden. De ami igazán fontos: mindig készítsetek biztonsági mentést!

Az iOS 14 bétája az alábbi készülék számára érhető el:

Az iOS 14 ötödik bétája mellett érkezett még frissítés az iPadOS 14-hez, a HomePod OS-éhez, watchOS 7-hez és tvOS 14-hez is. Ha felbukkan bennük bármi érdekes, természetesen azzal is jövünk.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó