IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Négy tipp a mindennapi Apple Pencil használathoz

2015 óta velünk van, már a második generációt koptatjuk. Az Apple Pencil jóideje a tabletünk legjobb barátja. Nézzük, van-e olyan, amit nem tudtál róla!

Az Appe Pencil több mint 5 éve érkezett meg az iPadekhez, s azóta is az egyik legtöbbet használt kiegészítője az Apple tableteknek. Ráadásul már nem csupán a csúcs-iPadek tartozéka a stylus, az első generációs Apple Pencil azóta már mindegyik kivitelben megtalálta a megfelelő társát. Igaz, az iPad Air és az iPad mini esetében csak a legújabbakkal kompatibilis.

Az iPadet használók tábora éppen emiatt két részre szakadt: a Pencilt használókra és a kézzel tapicskolókra. Ez a cikk most inkább az előbbieknek kedvez, ugyanis megpróbálok hozni pár olyan tippet, ami talán kimaradt a stylust használók eddigi mindennapjaiból. Persze ez a pro userekre, akik mindent tudnak, nem érvényes, nincsenek extra kombinációk és nem történik semmi, ha háromszor balra fordítom, meg kétszer felfelé.

1. Screenshot a Pencil segítségével

Az iPad mini kivételével mindegyik eszköz meglehetősen nagydarab, éppen ezért elég necces, ha egyszerre kell megnyomni különböző gombokat az oldalán. Szerencsére a stylus is képes arra, hogy screenshotot készítsünk vele. Ehhez két dolgot kell tenned:

  1. Érintsd a Pencilt az egyik alsó sarokba
  2. Húzd el átlósan a másik irányba

Persze elmagyarázni nehezebb, mint megcsinálni, így itt egy kis videós segédlet is a művelethez.

2. Jegyzetelj a Főképernyőre

Oké, valójában nem a Főképernyőre, ez csak egy gyorsgomb a Jegyzetekhez. Ettől még jól jöhet, ha valamit gyorsan fel kell írnunk. A teendők:

  1. Ébreszd fel a képernyőt
  2. Bökj a Pencillel a zárolt képernyőre

Mint láthatod, a bökés hatására egyből a Jegyzetek nyílik meg, ahol már hadra is foghatod a ceruzát, és nekiállhatsz az alkotásnak. Vagy a jegyzetelésnek.

3. Kézírás keresése a Jegyzetekben

iOS 11 óta a rendszer elég okos ahhoz, hogy felismerje a kézírást. Ennek köszönhetően, ha gyakran írsz kézzel a jegyzeteidben, esetleg írásos módon egészíted ki az alapvetően grafikai jellegű munkáid, akár kulcsszóra is kereshetsz bennük. Csak húzd lefelé a bal oldali részt, hogy felugorjon a keresősáv, pötyögd be a keresett szót, és kész is.

4. Digitális lenyomat készítése

Egy olyan tipp jön, mely a mindennapokban nem lesz aktuális, ennek ellenére jópofa. Ha ráteszel egy papírlapot az iPadre, majd végighúzod rajta a Pencilt, az iPad ugyanúgy képes lesz érzékelni azt. Ezek mentén, ha van egy kész rajzod, mely papír alapon van meg, könnyedén készíthetsz róla egy digitális verziót. Ehhez csak helyzed a papírt a tabletre, és rajzold át a meglévő vonalakat a stylusszal. Ráadásul az eszköz fényereje még segít is átvilágítani a papírt, és a rajta lévő rajzot.

Kapcsolódó cikkeink

Új Apple Pencil is jöhet az iPad Pro mellé

Anikó

Még mindig virtuális lehet a WWDC, a Google pedig abbahagyja böngészős ad trackinget

Anikó

Akár kijelző is lehetett volna az Apple Pencil végén

Anikó