IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Szuperszámítógépet építene az Nvidia Nagy-Britanniában

Az amerikai chipgyártó Nvidia hétfőn ígéretet tett egy 40 millió font – közel 16 milliárd forint – értékű szuperszámítógép építésére az angliai Cambridge-ben, miután bejelentette, hogy 40 milliárd dollárért szándékozik megvásárolni a brit rivális Arm Limitedet.

A Cambridge-1 névre keresztelt szuperszámítógépet, amelyet mesterséges intelligencia (AI) kutatására szántak az egészségügyben, Jensen Huang, az Nvidia alapítója és vezérigazgatója mutatta be a vállalat hétfői GTC 2020 konferenciáján.

A világ legsürgetőbb egészségügyi kihívásainak kezelése hatalmas teljesítményű számítástechnikai erőforrásokat igényel az AI képességeinek kiaknázására. A Cambridge-1 szuperszámítógép az innováció központjaként fog szolgálni az Egyesült Királyság számára, és elősegíti az ország kutatóinak átfogó munkáját a kritikus egészségügyi ellátás és a gyógyszer előállítás terén.

Forrás: TechRadar

A Cambridge-1-et várhatóan még az év vége előtt bemutatják. Így ez lehet a világon a 29., míg Nagy-Britanniában az 1. legerősebb számítókép. A szuperkomputerhez a GSK-nak, AstraZenecának, Guy’s-nek and St Thomas’ NHS (National Health Service) Foundation Trustnak, King’s College Londonnak and Oxford Nanopore-nak lesz hozzáférése, hogy olyan egészségügyi kihívásokra találjanak választ, mint a fennálló koronavírus járvány.

Az Nvidia szerint a Cambridge-1-nek 400 petaflopos lesz az „AI-teljesítménnye”, és a világ energiahatékonyabb szuperszámítógépei között az első három helyen szerepel.

Az AI eddig viszonylag csekély szerepet játszott a járvány leküzdésében. Bár akad néhány sikeres alkalmazás, az olyan vállalatok, mint a DeepMind, az OpenAI, a Facebook AI Research és a Microsoft egyelőre a háttérbe vonulva szemlélik a mostani pandémiás helyzetet.

Forrás: BioTechScope

Az Cambridge-1 nem az egyetlen szuperszámítógép, melyet az Nvidia tervez Cambridge-ben építeni. Amikor az Arm akvizícióját szeptember 13-án bejelentették, Huang azt mondta, hogy az Nvidia új, ARM-technológián alapuló szuperszámítógépet épít a városban.

Forrás és borítókép: CNBC

Kapcsolódó cikkeink

Donald Trump vs. Social Media – a volt elnök mindenkit is beperelne

Anikó

Feltámad a Tamagotchi!

Anikó

Lehetett volna fekete kerámiából is Apple Watch Edition

Anikó