IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Pai leköszönt, a netsemlegesség pedig újra beköszönt

Ajit Pai, FCC elnök közleménye szerint nagy változások vannak az amerikai távközlési iparban. 

2021. január 20-án Joe Biden esküt tesz az Egyesült Államok 46. elnökeként, Pai pedig távozik a négy évig vezetett ügynökségtől. Meglepő módon Pait 2012-ben Barack Obama elnök jelölte az FCC-be, akit erre a szenátus republikánus tagjai kértek fel. Végül Pait nevezték ki az FCC elnökének, amikor Donald Trump elnök lett, és ismertté vált a netsemlegesség hatályon kívül helyezéséről hozott döntése miatt.

A netsemlegesség elve annyit tesz, hogy minden internetszolgáltatónak kötelessége ugyanolyan feltételeket biztosítani az online tartalmak és szolgáltatások eléréséhez, bármilyen érdektől függetlenül. Talán kicsit jobban érthető, ha megfordítjuk a gondolkodásmenetet: a szolgáltatóknak tilos bármilyen anyagi vagy stratégiai érdektől vezérelve előnyben részesítenie egyes tartalmakat és szolgáltatásokat. Hogy mit jelent az előnyben részesítés? Például azt, hogy az a weboldal, amelyik fizet, gyorsabban tölt be, mint a többi. Vagy, hogy bizonyos szolgáltatás nem használja a havi adatkeretet. Szélsőséges esetben pedig, a konkurens szolgáltatások vagy weboldalak elérhetetlenné szándékos lassítás, elérhetetlenné tétele.
Írta Viktor egy korábbi cikkében

Az Obama-korszak szabályozásai megakadályozták, hogy az internetszolgáltatók és a távközlési szolgáltatók a különböző tartalomszolgáltatókat megkülönböztessék. A netsemlegesség értelmében egy olyan streaming szolgáltató, mint mondjuk a Netflix, nem fizethet plusz pénzt az egyes szolgáltatóknak, hogy gyorsabban, hatékonyabban, egyenesebb úton juthasson el a fogyasztókhoz, mint mások. 

A múlt hónapban Pai írt egy blogbejegyzést, amelyben kifejtette, miért támogatja a netsemlegesség megszüntetését. Az Obama-kormányt hibáztatta, hogy az 1930-as évek szabályait használva az internetet lassan változó eszközként kívánja kezelni. Mellé olyan baromságokat durrantott még be, mint az 5 dolláros tweetenkénti ráta, stb. Négy év alatt Pai hordott össze hetet havat. Ennek ellenére, amikor az amerikaiak lehetőséget kaptak arra, hogy észrevételeket fűzzenek a netsemlegesség visszavonásához, az amerikaiak többsége támogatta életben tartását.

Valahol a netsemlegességgel kapcsolatos nyilvános adok-kapok közepén kiderült, hogy az oroszok lopott személyazonosságot használtak amerikai lakcímekkel, hogy a netsemlegesség visszavonása mellett szavazzanak. Még Pai is elismerte, hogy ez történt. Az FCC demokrata biztosa, Jessica Rosenworcel anno azt írta: “Itt valami bűzlik – és itt az ideje, hogy az FCC tisztába tegye magát.”

Miután Pai távozik az avatási napon, az FCC 3-2 republikánus összetétele 2-1 demokratává válik, a fent említett Rosenworcelt pedig, mint Pai lehetséges utódja emlegetik. A negyedik biztos, a republikánus Michael O’Rielly az év végén búcsúzik az FCC-től, mert újraválasztását Trump keresztülhúzta, és az elnök választását a helyére még nem erősítette meg a szenátus.

Boríókép: Getty Images

Kapcsolódó cikkeink

Donald Trump vs. Social Media – a volt elnök mindenkit is beperelne

Anikó

Feltámad a Tamagotchi!

Anikó

Lehetett volna fekete kerámiából is Apple Watch Edition

Anikó