IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Itt vannak a One More Thing Apple Event legnagyobb bejelentései

Korábban már összefoglaltuk várakozásainkat a legújabb Apple online eseménnyel kapcsolatban. Lássuk, hogyan rántja le a leplet a vállalat a beígért ARM-es chipekkel szerepelt új Macről és kíváncsian várjuk, hogy akad-e még One More Thing… Cikkünk a bemutató alatt folyamatosan frissül!

Idén már frissült minden, operációs rendszer, iPhone, iPad, HomePod, nem maradhat ki a Mac sem. Gyanús, hogy a One More Thing itt maga a megújult Mac…

Nagyot lép előre a Mac, egy sor új technológiával, melynek a középpontjában az Apple Silicon ARM chip áll, mely az M1 nevet kapta. Kicsi méret, hatalmas hatékonyság. Egy teljesen új éra jegyében.

Az Apple-nek innentől nincs szüksége többféle chipre az alaplapon, mindent egybegyúrtak, egy SoC-be. Az M1-ben egységesített memória architektúra található, integrálták a GPU-t és a neural engine-t is. 

Az iparági vezető 5 nm-es technológia 16 milliárd tranzisztort sűrít az ici-pici helyre. 8 mag, ebből 4 magas teljesítménnyel,4 magas hatékonysággal, ezzel a világ leggyorsabb CPU magját adják. Amik önmagukban olyan jól teljesítenek, mint a mostani dual core-os MacBook Airek.

A szintén 8 magos GPU a legjobb grafikus processzor, amit eddig valaha alkottak, 2,6 teraflopos teljesítménnyel és 11 billió művelet elvégzésével másodpercenként. Ez gyakorlatilag számomra a felfoghatatlan kategória.

A 16 magos neural engine-nel az MI chipet gyakorlatilag arra tervezték, hogy a machine learninget fejlessze.

És, hát nyilván a Big Sur is hasít rajta, mint az állat. Mi az ott a bemutatóban, csaknem egy Air-szerű gép? Az appok egyébként elképesztően gyorsak. Az amúgy is igen gördülékeny Safari 1,5x gyorsabban működik és 2x olyan reszponzív. Az egész gép pedig azonnal ébred.


És természetesen biztonság terén is óriási előrelépést jelent az M1 chip, valamint jöhetnek az univerzális alkalmazások is, amiről ma már korábban volt is szó az egyik cikkünkben. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Rosetta átírás segítségével óriásira és mindenre kiterjedőre nőhet az App Store egy csapásra.

Új MacBook Air M1 chippel

Az új Macbook Air teljesen újradefiniálja mindazt, amit eddig a kicsi és vékony laptopokról gondoltunk.

Egyrészt 3,5x gyorsabb lett elődeinél, a grafikust teljesítmény pedig 5x olyan gyorsra nőtt, az SSD 2x gyorsabb., ez mind videószerkesztésnél, mind pedig játéknál nagyon jól jöhet. Amire eddig az Air esetében még csak nem is gondoltunk. Ezzel a MBA a PC-k 98%-ánál gyorsabb lett a piacon.

Éééés, nincs benne ventillátor, az aksiidő pedig 6 órával nőtt meg videónézés közben, 18 órára, a videóhívások, amik eddig leölték a gépet, pedig 2x hosszabbak lehetnek töltő nélkül.

Marad viszont a szokásos 720p-s kamera, és a jól bevált Touch ID, na meg az ára is ugyanaz maradt, 429 990 forinttól indul a belépő modell.

Új Mac mini M1 chippel

Teljesen új éra nyílik a mini asztali gépek számára is. Az új M1 chippel kitömött Mac mini 3x-os teljesítményt hoz a korábbi négymagos Mac minihez képest. A grafikus teljesítmény hatszorosára nőtt.

Belsőre minden megváltozott, külsőre viszont semmi. A portok közt ugyanúgy megtalálható az Ethernet, Thunderbolt/USB 4, HDMI 2.0, USB-A és a 3,5 mm-es Jack!!! is.

Mindezt 100 dollárral olcsóbban, mint eddig, 309 990 forintos keződáron.

Új 13″-es MacBook Pro M1 chippel

A saját kategóriájában legjobban fogyó laptop is megújul. Még jobb, még “próbb” lesz.

Az egész gép teljesítménye 2,8x-osára nőtt, a grafikai teljesítmény pedig 5x jobb. Az aksi élettartama is 17 órára nő böngészés közben, 20 óra videólejátszára képes. Ezzel a leghosszabb aksiidővvel rendelkező Macké avanzsál.

Nem változott a kamera, a Touch ID és a Touch Bar sem, viszont a Secure Enclave-nek és a Big Surnek köszönhetően a biztonság maximálisra nőtt.

És az ára sem szállt el, 549 990 forintos belépő árra, gyakorlatilag mindent is verhet a piacon.

Az Apple Siliconra váltás a legerősebb Mac felhozatalt prezentálhatja, amit eddig láthattunk. Talán csak az elmúlt pár év sekélyessége, vagy az igen alacsony érdeklődésem a kamerák iránt indikálja, hogy ez a Keynote vastagon a legérdekesebb számomra eddig.

További Easter Egg, hogy a bemutató videóba bekerült Csanády István és megemlítésre került a Shapr3D is.

Kapcsolódó cikkeink

Érkeznek az Apple Far Out eseményének legnagyobb bejelentései

Anikó

Az őszi bejelentések fele októberre tolódhat

Anikó

Szeptember 7-én tarthatja következő bemutatóját az Apple

Anikó