IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Régebbi készülékeken is hasít az iOS 14

Két friss teszt azt mutatja, hogy a 2015-ös iPhone 6S hasonló sebességre és üzemidőre képes az új rendszerrel, mint a négy éve megjelent iOS 10-zel.

Néhány generációval korábbi iPhone-oknál mindig kényes kérdés, hogy vajon a legfrissebb operációs rendszer telepítésével nem csorbul-e a felhasználói élmény. Az uralkodó vélekedés szerint a biztonság és az új funkciók miatt mindenképp érdemes frissíteni, az óvatosabbak viszont a belassulástól és a túlzott merüléstől tartva inkább elidőznek a régebbi verziókon. Két nemrég feltöltött videós teszt alapján viszont az iPhone 6S (valamint az ugyanazt a chipet használó első generációs SE) tulajdonosainak most nem érdemes vacillálniuk, mivel a készülékük vígan elcipeli az iOS 14-et is.

iAppleBytes 5 különböző iPhone 6S-t pakolt egymás mellé, melyeken az új rendszer és az iOS korábbi verziói futnak: iOS 10.3.3, 11.4.1, 12.1, illetve a 13.7. A szórásba sajnos nem került be a telefonok eredeti szoftvere, az iOS 9, de az egy évvel később megjelent iOS 10 azért elég közel áll hozzá. A legérdekesebb mindenképp az ezzel való összevetés, amit rögtön a teszt elején láthatunk. A próba gyári és harmadik féltől származó (pl. YouTube, Reddit, Subway Surfers) appok párhuzamos megnyitásából áll, a látottak alapján pedig az iPhone 6S remekül megbirkózik az új rendszerrel.

A sebességkülönbség annyira elenyésző, hogy a videó leglátványosabb része nem is maga a teszt, hanem az, hogy mennyi apró változás történt az első ránézésre teljesen ugyanolyan iOS megjelenésében 2016 óta. Egy sor alkalmazás (pl. Naptár, Térkép) vastagabban szedett betűket használ, nagyobbak a fotók előnézeti képei, a Részvények főoldalát kis grafikonok dobják fel, átszabták a tárcsázót, új dizájnt kapott a Vezérlőközpont és a Beállításokban is akad néhány új almenü. Itt most persze a sebesség a lényeg, de arról tényleg nem lehet sokat elmondani, az iOS 14-el látszólag ugyanannyira fluid az iPhone 6S, mint 4 éve volt.

Azt ugyanakkor nem árt megjegyezni, hogy a teljes igazság csak a való életben derülhet ki. Ez a szintetikus app-nyitogatás ugyanis nem azonos azzal, amikor egy „belakott” telefonon, widgeteket vagy akár a PiP-et is használva váltogatunk ide-oda az éppen használt alkalmazások között. A teszt magabiztosan leírható tanulsága így inkább az, hogy semmiképp sincsenek alapvető problémák az iPhone 6S iOS 14-es teljesítményével. A videó végén egy benchmark szegmenst is láthatunk, ami nagyrészt ugyanezt támasztja alá, habár az ANTUTU HTML5 tesztjén az elődökhöz képest tapasztalható némi lassulás az iOS 14-en.

A kielégítő sebesség azonban mit sem ér, ha közben a telefon úgy merül, mintha nem lenne holnap, de még délután sem. iAppleBytes ezért az üzemidőt is górcső alá vette a coconutBatteryvel, ám szerencsére ez a teszt is megnyugtató eredménnyel zárult. Mindegyik készülék 100% maximális kapacitású akkumulátorral állt rajthoz, a legtovább az iOS 10.3.3.-at futtató modell bírta, ami 3 óra 32 percnyi gyűrés után adta meg magát.

Ehhez képest az iOS 14-el „szerelt” 6S 3 óra 4 percig tartott ki, tehát még félórányi hátrányt sem hozott össze az idősödő hardver és a vadonatúj rendszer párosa. Az öt telefonból négy egyébként 3 óra feletti időt produkált, az iOS 12-t futtató példány viszont kiugróan korán, 1 óra 53 perc után elhasalt. A coconutBattery pontozási rendszerében az iOS 10.3.3 2120 pontot, az iOS 14 1840 pontot ért el, azaz kicsivel még sikerült is lepipálnia az iOS 13 1830 pontját.

A Leghűségesebb rajongók-díj jelenlegi birtokosának, a 2016-os iPhone SE-nek is kijut az iOS 14 jóságaiból.

Magyarul az üzemidő tekintetében sem ég a ház az új rendszert futtató régebbi készülékeken, ám itt ismét érdemes hozzátenni, hogy az egyes felhasználók ennek az ellenkezőjét is tapasztalhatják. A durvább merüléshez már egy rosszul optimalizált külsős app is elég, de az is előfordulhat, hogy a meggyötört aksink teljesítménye az új szoftverrel már pont az elviselhetőség határa alá esik. Az előbbire azonban az idővel felzárkózó fejlesztők, az utóbbira pedig egy aksicsere megoldást jelenthet, s a látottak alapján az iOS 14-gyel továbbra is kerek élményt nyújthat a jól bevált 6S.

Innentől pedig tiétek a szó, mondjátok el, hogy mit tapasztaltok az iOS 14-gyel! Hogy szolgál az első SE-n és a 7-es szérián?

Kapcsolódó cikkeink

Az Apple javította a Watch-feloldási problémát az iOS 14.7.1-es frissítéssel

Anikó

Nem tudod feloldani az Apple Watchod frissítés után? A hiba nem a Te készülékedben van!

Anikó

Élesedett az iOS 14.7

Anikó