IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Rossz hatással vannak a fitneszappok a fiatalok mentális egészségére

A fiatalok szokása, miszerint fitneszappokkal mérik az aktivitásukat hosszútávon kényszeres viselkedéshez és szorongáshoz vezethet.

A The Digital Health Generation és a Bath, Salford és Canberra Egyetemek közös felmérése szerint veszélyesek lehetnek a fitneszappok a fiatalokra, főleg mivel már egyes gyerekek 8-10 évesen is elkezdik használni őket a média nyomása miatt. Hiába lehet motiváló egy ilyen alkalmazás, felnőtt emberek számára készült, akik tudják mik a határok és meddig érdemes elmenni, a gyerekek önmaguk erre képtelenek. Az applikációk pedig maguktól nem jelzik, hogy mikor kell leállni.

Jack Bardzil, aki a bath-i egyetem kutatásában is részt vett elmondta, hogy szerintük a sok egészségmonitorozás paranoiához vezethet, ugyanis állandóan úgy érezzük, hogy meg kell néznünk mi újság a szervezetünkkel. A közösségi oldalak is elképesztően negatív hatással vannak az önképre, ráadásul ha diétába vagy mozgásba kezdesz, folyamatosan hasonló tartalmakkal fog bombázni a Facebook és Instagram. Ez „túledzéshez” vezethet, hiszen folyamatosan azt a nyomást érezzük, hogy úgy kell kinéznünk, mint a fickó vagy hölgy a képen.

Hiába segítenek lefogyni, ha közben mentális betegségekhez vezetnek – Forrás: BBC

Egy résztvevő, Daphne elmesélte, hogy ő már annyira a megszállottja lett egy bizonyos alkalmazásnak, amivel az étkezési szokásait és mozgását jegyezte fel, hogy már a nővére törölte le a telefonjáról azt, hogy újra normális életet tudjon élni.

“A fiatalok számára az aktivitásmérő applikációk felerősíthetik a hajlamot az evészavarokra, ezért úgy kéne őket megtervezni, hogy ezt képesek legyenek elkerülni. Legfontosabb például az lenne, hogy ne küldözgessenek állandóan értesítéseket a felhasználóknak edzésre és étkezés felírására való üzenetekkel.”

Tom Madders – YoungMinds

Emma Rich professzor, szintén a bath-i egyetemről azt is elárulta, hogy jutottak ezekre a következtetésekre. Az elmúlt két évben összesen 1019 13 és 18 év közti gyermeket figyeltek, akik sűrűn használnak közösségi oldalakat, fitneszappokat és úgy általánosságában az internetet.

A kísérletben résztvevők mérték az alvásukat, étkezésüket, pulzusukat és a menstruációs ciklusukat, de egyáltalán nem figyeltek arra, hogy a testük hogy van, hogy „érzi magát”. Csak arra figyeltek, hogy folyamatosan használják a trackereket, és úgy csináljanak mindent, ahogy elő van írva, ráadásul mivel egy alkalmazásról van szó, játéknak fogták fel. Arra a következtetésre jutottak, hogy itt az ideje, hogy a fitneszkarkötő/óra/alkalmazás gyártó cégek új funkciókat tegyenek az appokba, és ne késztessék állandó cselekvésre a felhasználót.

Neked van valamilyen fitneszalkalmazás, amit használsz? Észreveszed magadon a teljesítési kényszert?

Forrás és borítókép: BBC

Kapcsolódó cikkeink

Donald Trump vs. Social Media – a volt elnök mindenkit is beperelne

Anikó

Feltámad a Tamagotchi!

Anikó

Lehetett volna fekete kerámiából is Apple Watch Edition

Anikó