IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Súlyosan megrongálódott a világ egyik legnagyobb rádiótávcsöve

Az Aranyszem című James Bond-filmben is felbukkanó Arecibo Obszervatórium antennatányérját egy leszakadó drótkötél tépázta meg.

A Puerto Ricóban  található Arecibo Obszervatórium 305 méter átmérőjű rádiótávcsöve a világ második legnagyobb ilyen létesítménye a 2016-ban befejezett kínai FAST után. A Közép-Floridai Egyetem, a Yang Enterprises, és az Ana G. Méndez Egyetem által működtetett komplexum már 1963 óta kémleli a világűrt egyebek mellett idegen életformák után kutatva, az utóbbi időkben pedig a Földre potenciálisan veszélyt jelentő aszteroidák mozgását figyelték innen.

A rádiótávcső üzemeltetői hétfőn jelentettek balesetet: egy 7,5 cm átmérőjű drótkötél elszakadása 30 méteres lyukat ütött az Arecibo antennatányérján. A tányér egy 81.000 négyzetméteres felület, melyet összesen 38.778 alumíniumpanel alkot. A kábel ezenkívül megrongálta a távcső jeleinek fókuszáláséért felelős kupolát, valamint az ahhoz vezető platformot is. A szerencsétlenség miatt a létesítményt azonnal bezárták, jelenleg a károk pontos felmérése zajlik.

Az antennatányéron tátongó sérülés és a károkért felelős elszakadt drótkötél.

A sors fintora, hogy a komplexumot csak nemrég helyezték ismét működésbe a világszerte 13 áldozatot követelő Izajás hurrikán átvonulása miatt tartott kényszerszünet után, amit a beszámolók szerint sérülés nélkül úszott meg. Az obszervatórium a Rio Abajo-erdő sűrűjében, egy hatalmas víznyelő közepén fekszik, ami többnyire remekül megvédi az időjárás viszontagságaitól, ám nem minden esetben. Három éve például a Maria hurrikán iktatta ki az Arecibo egyik antennáját, a lehulló törmelék miatt 30 alumíniumpanelt is cserélni kellett.

Az Arecibo Obszervatórium csaknem 60 éves történetében egyébként számos érdekes momentumot találni. 1974-ben innen sugározták a világűrbe az Arecibói üzenetet, amely minden idők legerősebb, az űrbe szándékosan kibocsátott rádiójele volt. Az üzenettel a Földtől 21.000 fényévnyire található Messier 13 gömbhalmazt célozták, az alapvető információkat (például az ember grafikus ábrázolását) tartalmazó adást azóta sem ismételték meg. Az Arecibóhoz köthető a történelem első, aszteroidáról készített felvétele is: 1989 augusztusában a Puerto Ricó-i rádiótávcsó kapta lencsevégre a 4769 Castilia nevű kisbolygót.

A legtöbben persze nem ezekről (és a számos többi felfedezéséről) ismerik a létesítményt, hanem az 1995-ben bemutatott Aranyszem című James Bond filmből. A valóságban békés célokat szolgáló obszervatórium a moziban egy hatalmas pusztításra képes szuperfegyvert alakított, a film tetőpontján épp a most megrongálódott antennatányéron lelte halálát a Sean Bean által akakított főgonosz, Alec Trevelyan.

Forrás: Business Insider

Kapcsolódó cikkeink

Donald Trump vs. Social Media – a volt elnök mindenkit is beperelne

Anikó

Feltámad a Tamagotchi!

Anikó

Lehetett volna fekete kerámiából is Apple Watch Edition

Anikó