IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A TikTok után az összes kínai alkalmazást kitiltaná Trump

Hatalmas a tech-háború Amerika és Kína között, és az Apple szívhatja meg a végén. 

Minden napra jut egy hír Donald Trump és a TikTok körüli kálváriáról. Mivel senki nem él barlangban, és mi is sokat cikkezünk róla, nem nagyon kell elmesélnünk részletesen az előzményeket. Az amerikai elnök szerint a TikTok-ot működtető cég, a ByteDance egyenesen a Kínai Kommunista Pártnak szivárogtat adatokat, ezért csak akkor nem tiltja be az alkalmazást, ha azt az USA-ban átveheti a Microsoft.

Az eset után a Fehér Ház kijelentette, hogy a többi kínai alkalmazást is ki akarják tiltani App Store-ból és a Google Play Store-ból. Pontosan úgy fogalmaztak, hogy egy kis tisztogatást akarnak a két áruház kínálatában, ami a kínai tartalmakat illeti.

Indul a Fehér Ház applikáció-tisztogatása – Forrás: 9to5Mac

Legfőként a WeChat szúrja most újabban a szemüket, de kijelentették, hogy a többi kínai kézben levő alkalmazást is tüzetesen átvizsgálják, hogy jelentenek-e tényleges veszélyt az Egyesült Államok polgárainak adatvédelmére.

Mike Pompeo államtitkár a napokban nyilatkozott arról, hogy egy úgynevezett „Clean Network” programot hirdet. Ebbe a projektbe tartozik a TikTok kitiltása is, de nem állnak meg egy alkalmazásnál.

„Az olyan cégek, amik például a TikTokot vagy a WeChatet üzemeltetik szignifikáns fenyegetést jelentenek az amerikai felhasználók adatainak védelmére nézve. Azt pedig ne felejtsük el, hogy a Kínai Kommunista Párt mindenbe belelát a cenzúra miatt.”

Mike Pompeo

Az államtitkár azt is hozzátette, hogy az Állami Minisztérium, a Kereskedelmi Minisztérium és a Védelmi Minisztérium együtt fog dolgozni azért, hogy semmilyen kínai cég ne működtethessen olyan felhőszolgáltatást, ami összegyűjthet, tárolhat és feldolgozhat adatokat az Egyesült Államokban.

Azt ugye tudjuk, hogy a Microsoftnak szeptember 15-ig van ideje tárgyalni a TikTokkal az esetleges átvételről az amerikai piacon, ha ez nem valósul meg, akkor azonnal megy is a tiltás az app store-okból. Ráadásul Trump azt is kijelentette, hogy szeretné, hogy a kínai szolgáltatók felhasználói ne tudjanak roamingolni az amerikai hálózatokon, ami azért picit erős.

Az biztos, hogy elképesztő most a feszültség a két ország közt tech szempontból, és nem tudjuk, hova vezethet ez az ellenségeskedés, vagy hogy kinek miben és mennyire lehet igaza. A kínaiak sem voltak restek válaszolni a TikTok tiltásra, egyszerűen elfogadhatatlannak nevezték Trump lépéseit, és azzal fenyegetőznek, hogy nekik is van pár eszközük arra, hogy megszorongassák az amerikaiakat. A Facebook és a Google már most tiltva van náluk, de nem fognak itt megállni, akár az Apple termékeket is kiüldözhetik az országból.

Szerinted mi lesz ennek a “hidegháborúnak” a vége? 

Forrás: 9to5Mac
Borító: TechSpot

Kapcsolódó cikkeink

Donald Trump vs. Social Media – a volt elnök mindenkit is beperelne

Anikó

Feltámad a Tamagotchi!

Anikó

Lehetett volna fekete kerámiából is Apple Watch Edition

Anikó