IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Újabb úttörő kutatás indul az Apple Watch bevonásával

A Biogen Inc. új virtuális kutatási tanulmányt jelentett be az Apple-lel együttműködve annak vizsgálata érdekében, hogy az Apple Watch és az iPhone milyen szerepet játszhat a kognitív teljesítmény figyelemmel kísérésében és a kognitív egészség csökkenésének szűrésében, beleértve az enyhe kognitív károsodást is.

A tanulmány célja a digitális biomarkerek azonosítása, amelyek segítenek a kognitív teljesítmény és az egészség nyomon követésében, beleértve az enyhe kognitív károsodás potenciális detektálását, amely a demencia bizonyos formáinak, például az Alzheimer-kór korai mutatója. A kognitív egészség – az egyértelmű gondolkodás, a tanulás és az emlékezés képessége – az agy egészségi állapotának mutatója, és fontos a mindennapi tevékenységek elvégzéséhez.

Biogen, Apple team up for virtual research study using iPhone, Apple Watch  — Apple World Today
Forrás: Apple World Today

A többéves megfigyelési kutatást az idei év során indítják el, egyaránt fiatal és idősebb felnőtteket részvételével, akik kognitív teljesítménye teljesen változó. Az Apple Watch és az iPhone hatékony technológiája, valamint a Biogen idegtudományi ismeretei alapján a tanulmány elsődleges célja digitális biomarkerek kifejlesztése, amelyek elősegítik a kognitív teljesítmény időbeli figyelemmel kísérését és az enyhe kongnitív károsodás korai jeleinek azonosítását.

Az idősödő felnőttek számára a kognitív egészség egyre inkább az általános egészség fontos elemének számít. Jelentős késések tapasztalhatók azonban a kognitív egészség csökkenésének azonosításában, beleértve az enyhe kognitív károsodást is, amely a 65 év feletti felnőttek körülbelül 15-20 százalékát érinti. A tünetek gyakran csak egész kis problémákkal kezdődnek, a koncentrációs zavartól a memóriavesztésig terjednek, és hónapokig, sőt évekig is eltarthat, mire a kognitív hanyatlás az egészségügyi szolgáltatók figyelmébe kerül.

„A kognitív hanyatlás a neurodegeneratív betegségek és a demencia korai tünete lehet. A digitális biomarkerek sikeres fejlesztése az agyban segítene a betegek diagnózisának felgyorsításában, és lehetővé tenné, hogy az orvosok és páciensek időben tegyenek lépéseket. Az egészségügyi rendszerek esetében a kognitív biomarkerek ilyen előrelépése sokrésztvevős tanulmányokból jelentősen hozzájárulhat a megelőzéshez és a népességalapú egészségügyi eredmények javításához, valamint az egészségügyi rendszerek költségeinek csökkentéséhez.
Michel Vounatsos, a Biogen vezérigazgatója

Hogy ezt hogyan kivitelezik az Apple Watch és iPhone segítségével azt fedje homály. Mindenesetre az biztos, hogy más, kongitív képességeket felmérő kutatások során már sikeresen használtak okos készülékeket a tudósok. Nagyon sokat elmond gondolkodásunk hogyan és milyen reakcióidővel nyomkodjuk telefonunk. 

Reméljük, hogy a Biogennel együttműködve ez a tanulmány segíthet az orvosi közösségnek abban, hogy jobban megértse az ember kognitív teljesítményét azáltal, hogy egyszerűen kapcsolatba lépnek az Apple Watchcsal és az iPhone-nal. Örömmel várjuk, hogy megismerhessük, milyen hatással lehet technológiánk jobb egészségügyi eredmények elérésére a kognitív egészség hanyatlásának jobb észlelésén keresztül.
Jeff Williams, az Apple operatív igazgatója

Pont tegnap beszélgettünk róla, hogy milyen irányba fejlődhet az Apple Watch, milyen funkciót tudnak még a jelenlegi felhozatal mellé beszuszakolni. Hát talán pont ilyet…

Forrás: MobiHealthNews

Borítókép: MedCity News

Kapcsolódó cikkeink

Megjelent a watchOS 9

Anikó

Megjelent az iOS 16

Anikó

Az iPhone XR-re hajazhat az új SE

Anikó