IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Wi-Fi 6 – a vezeték nélküli hálózatok jövője

A Wi-Fi 6-ról már mi is évek óta cikkezünk, mégis az első igazi debütálást a tavalyi CES-re tehetjük, amikor is hivatalosan bejelentették a jobb sebességet, nagyobb sávszélességet és sokkal hatékonyabb adatkezelést ígérő új technológiát. Sajnos akkor még csak néhány eszköz támogatta és azok sem az alsó árkategóriába tartoztak. De ahogy lassan 2021 is már a kanyarban van, sok minden megváltozott és a vezeték nélküli hálózatok jövője is már a küszöbön toporog.

Egyre több és több olyan eszköz jelenik meg a boltok polcain, ami támogatja a Wi-Fi 6-ot, de persze azért még bizotsan beletelik néhány évbe, mire ez lesz az új standard minden területen.

A 90-es években az IEEE – Institute of Electrical and Electronics Engineers – megalkotta a 802.11-es vezetéknélküli szabványokat. Ebben nem merülnék el túlzottan, annyit a téma szempontjából elég tudni, ez a folyamatosan fejlődő specifikációk összessége alapvetően a vezeték nélküli hálózatok viselkedésének keretrendszere.

Forrás: IEEE

Röviddel az első 802.11 szabvány megjelenése után megalakult a Wi-Fi Alliance néven ismert szervezet. Akik baromi gyorsan rájöttek, hogy az „IEEE 802.11 wireless LAN” nem éppen az az elnevezés, amivel majd bankot robbantanak, ekkor találták ki a Wi-Fi nevet. Aminek a közhiedelemmel ellentétben semmi köze nincs a Wireless Fidelity szókapcsolathoz, mindamellett a szövetség használta az alábbi szlogent: The Standard for Wireless Fidelity. De az eredeti Wi-Fi elnevezés minden mögöttes tartalom nélkül előbb született meg.

A Wi-Fi Alliance azóta is a kulisszák mögött működik és az IEEE-vel karöltve biztosítják, hogy a Wi-Fi-s termékek megfeleljenek a megállapított szabványoknak. De mi köze ennek a Wi-Fi 6-hoz?

Forrás: Grandmetric

Még 2018-ban a Wi-Fi Alliance rájött valamire: a piacon lévő Wi-Fi szabványok listája rettenetesen zavaros. Nyilván, aki rendelkezik megfelelő hálózati ismeretekkel, azoknak a különbség a 802.11ac és 802.11n közt egyértelmű, azonban az emberek nagy többsége számára ez teljesen kínai.

Ennek eredményeként a szervezet úttörő szerepet játszott a legújabb szabvány, a 802.11ax megalkotásában, amely ma Wi-Fi 6 néven ismert. Következésképpen a 802.11ac, a jelenlegi vezető szabvány ma már Wi-Fi 5 néven kezd bekúszni a köztudatba. sok értelme van, igaz?

És bár a Wi-Fi 6 jelentős frissítést jelent a Wi-Fi 5-hez képest, nem beszélhetünk forradalmi újításról. A Wi-Fi 6 nem fogja megváltoztatni a világot, a váltás fokozatosan fog megtörténni, szép csendben javul majd a hálózati teljesítmény, ami pedig az egyre növekvő IoT egyre jobb támogatásához vezet.

Forrás: Intel

Papíron a Wi-Fi 6 úgy nyomja le a Wi-Fi 5-öt, mint Stallone az ellent a Rambóban. 9,6 Gb/s-es sebesség feszül mindössze 3,5 Gb/s ellen. Persze, itt jóval többről van szó, mint kizárólag gyorsabb internetről, az egész a sokkal a sokkal jobb hálózati teljesítményről szól.

Gyakorlatilag mondhatnánk azt is, hogy a Wi-Fi 6-ot a modern okosotthonok támogatására tervezték, melyben egyidejűleg kell kiszolgálni több tucat készüléket ugyanazzal a hálózattal. A Wi-Fi 6 segítségével a különböző gateway hardverek képesek lehetnek több eszköz egyidejű kommunikálni.

Köszönhetően több féle olyan technológiának, mint a MU-MIMO – multi-user, multiple input, multiple output – technológiának, ami már a Wi-Fi 5-ben is jelen van, de a szimultán kapcsolatok számát megduplázza és 8-ra emeli. Vagy az OFDMA – ortogonális frekvenciaosztású többszörös hozzáférés, mi lényegében lehetővé teszi a router számára, hogy egyetlen körben több végpontba továbbítsa az adatokat, ahelyett, hogy minden eszközzel külön-külön kommunikálna.

Az általános teljesítményfejlődésen és a nagyobb végsebességen kívül a legnagyobb változás a Wi-Fi 5 és a Wi-Fi 6 között a hálózat biztonságában van. A Wi-Fi 6 kiadása felváltja a WPA2 titkosítást WPA3-mal. Ez elég nagy lépés – különös tekintettel arra, hogy utoljára 2004-ben vezettek be új vezeték nélküli biztonsági protokollt.

Forrás: Essex AV

Az erősebb általános titkosítás mellett a WPA3 tartalmaz néhány extrát, amelyek célja az adatok jobb védelme. Először is, ez jelentősen megnehezíti a vezeték nélküli hálózatok elleni támadásokat. Ezen kívül egy új, továbbításként ismert funkciót is hozzáad, amely alapvetően egy nagy bináris katyvasszá alakítja az adatokat, miután azokat a hálózaton továbbították.

Plusz a természetes jelszóválasztás segít a felhasználóknak biztonságosabb, könnyen megjegyezhető hálózati jelszavak kiválasztásában.

Jelenleg a Wi-Fi 6 még viszonylag gyerekcipőben jár, ettől függetlenül a következő néhány évben a piacon elérhető intelligens eszközök többsége Wi-Fi 5-ről az új szabványra vált.

Ha ki szeretnéd használni az új funkciókat, akkor szükséged lesz egy routerre vagy olyan hálózatra, amely kompatibilis a Wi-Fi 6 technológiával. Ezenkívül az új szabványra való áttérés azt is jelenti, hogy valószínűleg jobb teljesítményben lesz részed, különösen, ha nagy mennyiségű okos eszköz van a környezetedben.

Az Apple és Samsung zászlóshajói már minden Wi-Fi 6 kompatibilisek, neked van otthon olyan eszközöd, amivel már élvezhetnéd az extra sebességet is biztonságot?

Borítókép: ASUS

Kapcsolódó cikkeink

Donald Trump vs. Social Media – a volt elnök mindenkit is beperelne

Anikó

Feltámad a Tamagotchi!

Anikó

Lehetett volna fekete kerámiából is Apple Watch Edition

Anikó