IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Xiaomi Mi Air Charge – Új éra kezdődik a vezeték nélküli töltésben?

Gyerekkoromban még a mobiltelefon is óriási truvájnak számított, aztán eltelt bő 15 év és megjöttek az okostelefonok, az utóbbi 5 évben pedig egyre nagyobb teret nyert ezek vezeték nélküli töltési formája. A ma bejelentett Xiaomi Mi Air Charge technológia pedig csavart még egyet a történet szálain.

A Mi Air Charge Technology olyan vezeték nélküli töltőrendszer, amely a cég állítása szerint képes „több méteres körzetben” egyszerre több eszközt is 5 W-on feltölteni, és a fizikai akadályok pedig nem csökkentik a töltés hatékonyságát. Meseszerűen hangzik.

Forrás: Xiaomi

A vállalat szerint a technológia intelligens órákkal és fitnesz karkötőkkel is működni fog. A másik cél az, hogy az otthonunkat valóban vezeték nélkülivé tehessük hangszórókkal, lámpákkal és intelligens otthoni eszközökkel, melyeket mind ugyanaz a távoli áramforrás táplálja. A Xiaomi képviselője megerősítette, hogy ebben az évben egyetlen kereskedelmi termék sem tartalmazza még a technológiát, arról pedig nem adott információt, hogy mikorra várható a fejlesztés implementálása.

A Xiaomi távoli töltésének alapvető technológiája a tér meghatározásán és az energiaátadásán alapul. A vállalat saját fejlesztésű, elszigetelt töltődobozába öt fázisú interferenciaantennát építenek be, mely pontosan meghatározhatja az okostelefon helyzetét. A 144 antennából álló fázisvezérlő tömb mmWave hullámokat továbbít közvetlenül a telefonba sugáralakítás útján. Az okostelefon oldalon a Xiaomi egy miniatürizált antennarendszert is kifejlesztett, beépített „beacon antennával” és „vevőantennával”. A beacon antenna alacsony energiafogyasztással sugározza a helyzetadatokat. A 14 antennából álló vevőantennatömb átalakítja a töltődoboz által kibocsátott mmWave hullámjelet elektromos energiává az egyenirányító áramkörön keresztül, hogy a sci-fi töltési élményt valósággá tegye.
Xiaomi

Itt szeretném megragadni a lehetőséget, hogy kijelentsem, nem élem egyik conteót sem, nem rettegek az 5G káros hatásaitól és nem gondolom gyíkemberektől köztünk élnek. Azt azonban egyszerűen kizárt dolognak tartom, hogy azok a különböző sugárzások, amik évtizedekkel ez előtt még nem érték napi szinten a szervezetünket ne lennének ránk valamilyen hatással. Megkockáztatom, hogy ezek akár pozitív, akár negatív hozadékai az én életemben még nem fognak kiderülni, de biztosnak tartom, hogy ezen behatások igenis formálják biológiai úton a fajunkat. 

Forrás: Xiaomi

Bár jelenleg magyarországi léptékkel mérve az Isten háta mögött élek, még így is tökéletesen elérhető nálunk az összes szolgáltató mobiljele. A házunkban a saját Wi-Fi routerünkünk kívül még öt másik kiváló jelerősségű hálózatot találtam. Jelet sugároz a telefonom, az órám, a laptopom, a hangszórók és még az okos TV-m is, még kikapcsolt állapotában is. 

És akkor én még viszonylag egy egyszerűen felszerelt lakásban élek, hiszen a különböző okos-komfort megoldások hiányoznak. Nincs okos zár, okos termosztát, okos kamera rendszer, okos kávéfőző (sőt, még kávéfőzöm sincs), okos hűtő és a többi, amik mind-mind jelekkel kommunikálnak. Ha erre ráhúzunk még egy olyan jeladót, aminek az adását utána töltöttségként lehet dekódolni… 

Smart Home – Cityview
Forrás: Cityview

Természetesen, ha ezeknek az eszközöknek lenne bármilyen rövid távon bizonyítható egészségkárosító hatása, nem kerülhetnének kereskedelmi forgalomba a szabályozások miatt (vagy de), így nem kell helyből kidobnunk mindent ijedtünkben és visszatérnünk a kőpattintásos tűzgyújtáshoz, meg a füstjelekhez.

Azonban talán érdemes egy kicsit szkeptikusnak lennünk a Xiaomi bejelentésével és az egyész technológiával kapcsolatban. Amíg piacra nem kerül, addig csak egy szépen renderelt videós animáció marad. Természetesen a Xiaomi nincs egyedül az úttörő gondolataival. A Energous, kifejezetten a vezeték nélküli töltés fejlesztésére szakosodott vállalat például már évek óta beszámol valódi vezeték nélküli törekvéseikről a CES-en, mégsem tudtak eddig semmi stabilat letenni az asztalra.

A Xiaomi bejelentését persze nem hagyhatta szó nélkül a Motorola. A vállalat ügyvezetője ma a Weibón osztott meg egy videót, amely bemutatja a „Motorola One Hyper” névre hallgató távoli töltőállomásuk prototípusának működését. 

Forrás: Weibo

A videóban, két okostelefont mutatnak be, melyek 80 cm és 100 cm távolságokon töltődnek. Ezek az okostelefonok igencsak hasonlítanak a Motorola Edge készülékeire, de nem került megerősítésre a típusuk. Az viszont jól látszik, hogyan áll le a töltés, amikor az ember a kezét a töltőállomás elé helyezi. 

Ez akár azt is jelentheti, hogy a Motorola úgy tervezte meg rendszert, hogy az leállítsa a töltést, amikor észleli, hogy egy személy az állomás előtt mozog, valószínűleg egészségügyi okokból. De bemutathatja akár a rendszer működésének jelenlegi akadályát is. Mivel a Motorola is legalább olyan szűkszavú volt a technológia kommentálásában, mint a Xiaomi, addig ez is csak spekuláció.

És akkor abba még bele sem mentünk, hogy a már létező hiper-szuper gyorstöltés hosszú távon mit csinál az aksival, akkor mit csinálhat ez a technológia. Biztos, ami biztos, én egyelőre maradok a szkeptikus vonalon…

Forráss: XiaomiWeibo

Kapcsolódó cikkeink

7,5 W-ra nőtt a MagSafe akkumulátor töltési teljesítménye

Anikó

Továbbra is dolgozik az AirPower technológián az Apple

Anikó

A Xiaomi megelőzte az Apple-t

Anikó