IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A középkategóriás mobilok számára is elérhetővé válik az 5G

Még épp csak bokáig járunk 2021-ben, a Qulacomm viszont már helyből új chipset, a Snapdragon 480, bemutatásával kezdte az évet, mellyel megnyitná a sárga köves utat a középkategóriás eszközök számára az 5G birodalma felé.

Tekintettel az alacsony sorszámra, a bejelentett hivatalos specifikációk ismerete nélkül is könnyen kitalálható, hogy a lapka alsóbb kategóriás okostelefonokhoz készült. Ami azonban érdekessé teszi a Snapdragon 480-at, az az 5G-s felszereltség.

A Qualcomm elmondása szerint új lapkakészlete a Snapdragon X51 5G modemet tartalmazza, amely támogatja a mmWave és a Sub-6 GHz 5G sávok használatát is. Ezenkívül a chipset multi-gigabites 5G-s kapcsolatot kínál a gyors le- és feltöltés lehetővé tételéhez.

Qualcomm's Snapdragon 480 chipset aims to bring 5G connectivity to low-cost  smartphones - NotebookCheck.net News

Teljesítmény szempontból a Snapdragon 480 8 nm-es technológiával készült, és magába foglal egy Qualcomm Kryo 460 CPU-t 2 GHz-es órajelig, egy Qualcomm Adreno 619 GPU-t és egy Qualcomm Hexagon 686 processzort is. Elméletileg az új lapkakészlet akár 100%-os teljesítmény-javulást is nyújthat a CPU és a GPU terén is, valamint akár 70%-kal is javíthatja a mesterséges intelligencia teljesítményét az előző Snapdragon 460 generációhoz képest.

Ugyanilyen fontos az a tény is, hogy a Snapdragon 480 támogatja a Qualcomm Quick Charge 4+ technológiáját. Ezzel ez az első 4-sorozatú chipset, amely ezt a jó funkciót kínálja. A Snapdragon 480 chipsetnek köszönhetően az ezzel a technológiával felszerelt okostelefonok zökkenőmentes streaming és játékélményeket nyújthatnak a felhasználók számára. Kezdésnek a chipset támogatja 120 fps-t FHD+ minőségben, ami nagyon fontos a játék szempontjából. Ezenkívül a processzor támogatja a Qualcomm aptX audiót, zökkenőmentes streaming lehetőséget biztosít HD tartalmakhoz és az alkalmazások betöltési idejét is jóval megnöveli.

Reliance JIO and Qualcomm Join Forces to Bring 5G to India

Az első okostelefonok, amelyek a Qualcomm új Snapdragon 480 5G chipsetjét tartalmazzák várhatóan 2021 elején jelentek meg. Egyelőre úgy tűnik, hogy a HMD Global, a OnePlus, az Oppo és a Vivo érdekelt az új chipsetben, de ez nem azt jelenti, hogy más az okostelefon-gyártók nem használják majd fel még ebben az évben.

Forrás: Qualcomm

Kapcsolódó cikkeink

Nagy út áll még az Apple Silicon előtt

Anikó

Jöhet az M2 kedden

Anikó

Őszre várható az M2-es processzor

Anikó