IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A PS5-nek áll a zászló a kontrollerek csatájában

A PlayStation 5 kontrollere a beszámolók szerint maga a csoda, az előzetes tesztelők nem győzik ontani a dicséreteket.

Rohamosan közeleg az új konzolok megjelenési dátuma: az Xbox Series S és X november 10-én, a PS5 pedig november 12-én (idehaza 19-én) érkezik az üzletekbe. Jobban mondva az előrendelők töredékéhez, mivel biztosra vehető, hogy erőteljes készlethiány jellemzi majd a rajtot. A jeles napokhoz közeledvén a hype már a csúcsot verdesi, folyamatosan érkeznek az ilyen-olyan tesztek és promóvideók az új gépekről. A héten a PlayStation 5 kontrolleréé volt a főszerep, aminek sokan szenteltek külön beszámolót, nem is ok nélkül: a DualSense névre keresztelt kiegészítő olyan next-gen élményt nyújt, amire az Xboxnak nincs válasza.

A teljesen átszabott kontroller nagy trükkje az adaptív visszajelzés, azaz az eddigieknél jóval kifinomultabb rezgőmotorokat kapott, illetve a ravaszoknál képes változó erejű ellenállást kifejteni. Ezzel fejlesztői oldalról simán megoldható, hogy pl. egy lövöldözős játéknál fizikailag is eltérő élmény legyen elsütni a különböző fegyvereket, vagy egy versenyzős címben vezetni az egyes autókat. A mindig gyorsan reagáló Fortnite például pontosan az előbbire használja majd, az NBA 2K21-ben pedig az éppen irányított sportoló energiacsökkenésével válik nehezebbé a ravasszal vezérelt sprintelés. És ezek még csak az első külsős címek, a Sony-exkluzívokat szállító stúdióktól később további kreatív megoldások várhatók.

Így működik az új csodaravasz. Forrás: TronicsFix/The Verge

Akik eddig próbálták, azokat lenyűgözte az élmény, Marques Brownlee egyenesen az új konzolokkal kapcsolatos „leg next-genebb” dolognak, a The Verge pedig egyszerűen csak lenyűgözőnek nevezte a DualSense-t. A korai tesztelők az új kontroller minden csodáját élesben próbálhatták ki, a Sony ugyanis Astro’s Playroom néven külön fejlesztett egy platformert, ami ügyesen demonstrálja a haptikus visszajelzésben rejlő lehetőségeket. A játék minden PlayStation 5-ön előre telepítve lesz, így a szerencsés előrendelők már az első napon megtapasztalhatják, miért is keltett a DualSense ekkora izgalmat a techmédiában.

Az Xbox Series X kontrollere – ismerős élmények. Forrás: Microsoft

Nagyon úgy néz ki tehát, hogy a kontrolleres meccset a Sony máris megnyerte az Xbox-szal szemben, a Microsoft ugyanis apróbb változtatásokkal (pl. mattabb felület, átszabott D-pad, vagy a PS4-nél már látott megosztás-gomb) lényegében az Xbox One jól ismert vezérlőjét adja ki ismét. Persze ebben is lehet pozitívumot találni: az aggódóbb beállítottságúak máris felvetették, hogy ez nem feltétlenül baj, mivel a Sony kifinomult megoldásával előfordulhat, hogy nem lesz olyan strapabíró, mint a hagyományos kontrollerek. Ami azt illeti, ilyesmire már láttunk is példát a Nintendo Switchnél, ahol a mai napig nem javították ki az 1-2 év alatt sokaknál tönkremenő Joy-Conokat.

A megjelenés előtt persze túlzás az esetleges minőségi gondok miatt stresszelni, a DualSense változó ellenállású ravaszainak tartósságáról leghamarabb csak hónapokkal a rajt után vonhatunk majd le következtetéseket. Ami pedig az új rezgőmotorokat illeti, az Apple-féle Taptic Engine debütálásával már néhány éve megtapasztaltuk, hogy a fejlettebb haptikus visszajelzés milyen sokat dobhat a felhasználói élményen.

Kapcsolódó cikkeink

Ikonikus Sony PS játékok bukkanhatnak fel az App Store-ban

Anikó

Megszűnik a PlayStation 3, a PSP és a Vita online boltja

Foltin

Lekerült a Cyberpunk 2077 a PlayStation Store-ból

Anikó