IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A tökéletes party hangszóró? – Sonos Move teszt

Sonos kínálatában mindenféle szobai- és otthoni igényeket kielégítő hangszórókat megtalálhattunk már, viszont egy olyan piacot, mely nyáron van igazán elemében, eddig kihagytak a kínálatból. Ezt az űrt tölti most be a Sonos Move, a márka első hordozható hangszórója.

Mikor először megtudtam, hogy egy ilyen hangszóróval bővítette a Sonos a kínálatát, nagyon megörültem, mivel régóta kerestem egy strapabíró vezeték nélküli hangeszközt, amit nem kell félteni a bulik során. A lakás már fel van vértezve pár Sonos One-nal, szóval sejtettem mi jóra számíthatok hangzás terén is. Szóval jó szájízzel fogadtam, mikor egy hosszúhétvégére eljutott hozzám az üdvöske. De vajon maradt utána is?

Igenis számít a külső

A külső megfog, a hangzás megtart – szokta mondani rajtam kívül senki, de szerintem van benne valami. A Sonos Move a márkától megszokott letisztult dizájnnal érkezik, alumínium rácsozott borítással. Mivel nem egy kicsi vagy könnyű hangszóróról beszélünk kifejezetten pozitív, hogy a hátulján egy kis fogantyút helyeztek el, így könnyedén és mégis elegánsan tudjuk mozgatni az eszközt.

Egyszerű, de nagyszerű dizájn (fehérben jobban adja)

Az alsó része gumírozott, hogy még véletlenül se csússzon le az asztalról, ha például vitorlázás közben megdől a hajó, viszont az IP56-os minősítés miatt ettől sem kell félnünk. Sőt, pont ez teszi a Move-ot egy tökéletes strandolós-partizós hangszóróvá!

Az ütésállóság csak egy indok a sok közül, de hányszor izgultunk azon, hogy a homok szépen bebulizza magát a strandon a hangszóró borítása alá vagy mi bulizunk rá egy kis sörpermetet a hajnali mulatozások közepette? Nem beszélve arról, ha hirtelen leszakad az eső vagy ellenkező esetben az UV sugarak szétégetik az hangszórót? Na, kérem szépen, a Sonos Move lazán megküzd az elemekkel.

Meddig döböröghet a parti?

Ha pedig az elemeknél tartunk, az sem utolsó szempont, hogy egy feltöltéssel 11 óráig bírja. Persze ezt közepes hangerőn értsük, de higgyétek el, az is bőven elég a Move-tól.

Egészen masszív a dokkoló – Forrás: Sonos

Töltést kétféleképpen oldották meg a mérnökök. Egyrészt feltölthetjük egy USB-C kábelen keresztül, amit nem is található meg a dobozban, mert ennél egy sokkal coolabb megoldás is létezik. Mégpedig a dokkoló, amibe ha beleállítjuk automatikusan elindul a töltés.

Abban az esetben, ha a dokkolóban hagyjuk és a töltés befejeződött átváltozik egy tökéletes otthoni, vezetékes hangszórós élménnyé. Automatikusan készenléti állapotba kerül, így Wi-Fin keresztül könnyedén el tudjuk indítani rajta kedvenc dallamainkat, pontosan úgy, mint egy Sonos One esetében például.

Csatlakoztatási lehetőségek

A dokk mód mellett ez az a pont, ami után bátran kijelenthetjük, hogy két legyet ütünk egy csapásra, ha a Move-ra esik a választásunk. Egyrészt Google Assistant és Alexa is képes beköszönni az eszközön, így okosotthonunkat is irányíthatjuk vele vagy a szoba másik sarkából elindíthatjuk a legújabb Igorrr albumot.

A bekapcsoló és szinkronizáló gomb között található a Bluetooth/Wi-Fi kapcsoló

Másrészt, az eszköz képes Bluetooth-on, Spotify Connecten és AirPlay-en keresztül is működni. Ami egy vezeték nélküli hangszórótól azért nem rossz. Bluetooth egyértelműen a szabadtéri felhasználás miatt került bele, hiszen a mezőn nehéz leakasztani éppen egy működő Wi-Fi hálózatot. Az utóbbi kettő csatlakozási mód pedig felruházza a multi-room audio opcióval, de én ha kiraknám a teraszra akkor is a Spotify Connect kényelme mellett döntenék.

Wi-Fire még azért is szükségünk lehet, mivel a Sonos Move-ot ugyanazzal az alkalmazással állítjuk be vagy éppen finomhangoljuk, mint az összes többi Sonos eszközt.

Hangzás, ami megtart?

Első zenei szeánsz után sokat bújtam én azt a Sonos appot, hogy megkeressem a megfelelő beállítást és kihozzak belőle egy olyan hangzási szintet, amit a jó öreg Sonos One-tól már megszoktam. Hát nem sikerült.

A mélyek ugyan merészebbek egy fokkal, mint a One esetében, ami valószínűleg a közel kétszeres méretéből is adódik, de még mindig közel sem annyira testesek, mint más hasonló árfekvésű hangszórók esetében. De legalább vannak, ami egy buliban azért a zene esszenciáját adja, így ennek örülhetünk.

Nem csak az akksi miatt nagyobb

A magas hangok azok, amik engem igazán zavartak vagyis leginkább azok hiánya. Számomra nem eléggé tiszta és elkülöníthető volt ez a tartomány, ami főleg azután lesz bosszantó, hogy összehasonlítottam a Sonos One hangzásvilágával. Ha ott sikerült közel tökéletesre mixelni abban a méretben, itt miért lett ilyen kótyavetyélt?

Főleg, hogy az ember a Move-ot elsősorban szabadtéri élménynek szánja, ahol tök jól ki lehet használni a teret, de mivel annyira lebutítja a magasakat teljesen olyan érzésem van, mintha egy 2×2-es dobozban hallgatnám a zenét. Cserébe a középtartomány egész jól szól, de kár hogy a magasakat is oda száműzi.

Azért ne értsetek félre, a Sonos Move nem szól csúnyán és valószínűleg sokatoknak ezek a nüasznyi dolgok nem fognak úgy feltűnni, mint az én vájt fülemnek, ami kifejezetten érzékeny az ilyenekre. Csupán ennél az árkategóriánál, ebben a méretben és ettől a cégtől nekem kicsit magasabban volt a léc hangzás tekintetében, mint amit képes volt teljesíteni.

Egy dologra viszont igazán nem lehet panasz, az pedig a hangerő. És mi más számít igazán egy kiadós házibuliban? Ritkán toltam fel 60%-nál hangosabbra, de ha mégis simán veri a sokat emlegetett Sonos One-t vagy éppen más márkák pariban lévő hangszóróit. Ráadásul azt a enyhén kritizált hangzásvilágot stabilan hozza közel a végletekig, nincs plusz torzítás vagy berezonálás.

Verdikt

A Sonos Move nagy előnye és az indok, amiért biztosan sikere lesz, hogy egyszerre alkottak egy olyan eszközt, amit nem kell félteni nyaralás vagy buli közben és éppen olyan jól funkcionál a szürke hétköznapok során is a dokkolóban ülve.

Egész jól fest a stúdióban is

Ezt ahogy megkoronázták Bluetooth, Spotify Connect és AirPlay 2 támogatással is méltóvá teszi arra, felkerüljön az én top 3 vezeték nélküli hangszórós mezőnyömbe. Viszont hangzás terén nem szerettem volna ekkora kompromisszumot kötni, így a teszt során ha egy könnycsepp el is indult a szemem sarkából, de visszaadtam a Move-ot.

Ti milyen elsődleges szempont alapján választotok hangszórót?

Kapcsolódó cikkeink

Zenélő falidekort mutatott be az IKEA-SONOS páros

Viktor

Sonos Roam – a legjobb hordozható hangszóró?

Viktor

Ez házimozi! – Teszten a Sonos Arc

Nagy Deborah