IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A világ leggyorsabb internete egy másodperc alatt letölti a Netflix katalógusát!

Kutatók megduplázták a jelenlegi legfejlettebb rendszerek által használt internet sebességet. Lassan de biztosan a fizika határait karcolgatjuk!

A forradalmi fejlesztés mögött a University College London tudós csapata áll, akik minden eddigi próbálkozást felülmúlva létrehoztak egy 178 terabites adatátvitelre képes internet kapcsolatot. Ez kétszer gyorsabb a jelenleg is használatban lévő rendszernél, illetve 20%-kal gyorsabb az előző rekordnál, ami már szürreálisan gyors.

Persze csak így, számokkal érthetetlen, miért is olyan nagy szám ez. Kontextusba rakva ez annyit tesz, hogy ha nekünk otthon ilyen webes kapcsolatunk lenne, akkor egy teljes másodpercig kellene csak “unatkoznunk” míg letöltené a Netflix teljes film és sorozat katalógusát. Azért az elég kemény, nem? Ilyen őrült gyors sebességnél már eléggé közel járunk az elméleti fizikai határhoz, amit a matematikus Claude Shannon állított fel 1949-ben. Természetesen azóta változhattak a dolgok, és lehet majd túllépünk a teoretikus határon is.

A felerősítő technológiának köszönhetően sokkal szélesebb színskálát tudtak felhasználni a digitális adat mozgatására Forrás: Esentra Components

De hogyan is voltak képesek a londoni egyetem kutatói kétszer gyorsabb adatátvitel sebességet elérni? Úgy, hogy egy teljesen új optikai kábel helyett inkább sokkal fejlettebb jelerősítő kütyüt kreáltak. Ami nagyban lehetővé teszi a fény tulajdonságainak kiaknázását, mivel ezáltal sokkal szélesebb skálájú hullámhosszon tudják a színeket továbbítani az optikai kábelek, illetve szerverek között. Igen, jól olvastad minden adatot különböző hullámhosszú színekbe raktározva továbbítanak.

Igaz a “mindentisletöltő” internet sebesség hozzánk halandó emberekhez talán sose fog eljutni, de a kutató csoport közölte, hogy mivel ez egy jelfelerősítő berendezés, képes lenne a jelenlegi kábeleket is többszörösen felgyorsítani komolyabb befektetés nélkül. Csak ki kellene cserélni az “elavult”, jelenleg is használt jelerősítőket “potom” 16 ezer dollárért. Ez elsőre soknak hangzik, de ha a kábeleket magukat kellene kicserélni, az közel félmillió dollárba fájna… darabonként.

Természetesen mondhatná mindenki, hogy minek ilyen gyors internet: de igen is kell a nafta az egyre növekvő felhő alapú adattároláshoz és annak “mozgatásához” a világ különböző pontjain elhelyezkedő szerverek között. Mondjuk annak is nagyon örülnék, ha végre megoldanák a biztos internet kapcsolatot a felhasználóknak is, persze ebben inkább a szolgáltatók a ludasak… Tanulhatnának egy kicsit a forradalmi fejlesztést létrehozó csapattól.

Borító: One Ring Networks

Forrás: Independent

Te örülsz a folyamatos fejlődésnek vagy inkább foglalkozzanak azzal, hogy hozzánk is el jusson a mindig stabil internet?

Kapcsolódó cikkeink

Hamarosan mobilon is elérhető lehet a SpaceX Starlink szolgáltatása

Anikó

Két Samsung Internet funkció, melyet szívesen látnánk a Chrome-ban is

Foltin

Rohamléptekkel terjeszkedik a Starlink

Anikó