IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Az Amazon felvásárolta az MGM stúdiót

Az Amazon közel 8,5 milliárd dollárért megvásárolta az MGM-et, a James Bond- és Rocky-franchise-ok mögött álló hollywoodi stúdiót, miközben a globális streaming-uralomért folytatott harc új magasságokba emelkedik.

Az üzlet nagyságrendje messze meghaladja az 5 milliárd dolláros (3,5 milliárd font) árcédulát, amelyet a stúdió decemberi eladásra történő kiírásakor javasoltak, mivel a programokért folytatott harc heves licitháborút gerjeszt az egyre szűkösebb “koronaékszer” tartalmak tulajdonosaiért.

Az MGM-nek az Apple és a Sky tulajdonosa, a Comcast is udvarolt. Végül azonban mindkettő lenyomta az Amazon által kiírt csekken látható összeg.

Forrás: Ars Technica

A híres stúdió 4000 filmcímből és 17 000 órányi tévéműsorból álló könyvtárral rendelkezik – az Elfújta a szél és A hobbit című filmektől kezdve az olyan tévésikerekig, mint A szolgálólány meséje -, amely együttesen több mint 180 Oscar- és 100 Emmy-díjat nyert.

Az 1924-ben alapított MGM (eredeti nevén Metro-Goldwyn-Mayer) hatalmas sikereket ért el Hollywood aranykorában az Óz, a nagy varázslótól és a Ben Hurtól kezdve a Dühöngő bikáig, az Elemi ösztönig és A bárányok hallgatnak című filmekig. A cég gyakran cserélt gazdát, korábbi tulajdonosai között volt Edgar Bronfman italmágnás, Kirk Kerkorian, a Las Vegas-i kaszinómilliárdos és Ted Turner, a CNN alapítója.

Ez a második legnagyobb felvásárlási ügylet, amelyet az Amazon, a világ második legnagyobb streaming-szolgáltatója, 175 millió globális felhasználóval, valaha kötött. 2017-ben 13,7 milliárd dollárt fizetett a prémium amerikai Whole Foods élelmiszerboltért.

Forrás: Amazon

„Az igazi pénzügyi érték az üzlet mögött a mély katalógusban található szellemi tulajdon kincsesbányája, amelyet az MGM tehetséges csapatával együtt tervezünk újraértelmezni és fejleszteni” – mondta Mike Hopkins, a Prime Video és az Amazon Studios vezető alelnöke.

Az MGM vizsgálta annak lehetőségét, hogy az 59 éves James Bond-franchise következő filmjét digitális streaming szolgáltatáson keresztül adja ki, miután a koronavírusjárvány miatt a mozik a tavalyi év nagy részében zárva tartottak. A Nincs idő meghalni című filmben Daniel Craig utoljára ölti magára a 007-es szerepét. A tervek szerint szeptemberben mutatják be a mozikban, és valószínűleg az év legnagyobb nemzetközi kasszasikere lesz.

Bond minden idők ötödik legértékesebb filmes franchise-a, az eddigi 24 filmje több mint 7 milliárd dolláros bevételt hozott, csak a Marvel Cinematic Universe, a Star Wars, a Harry Potter és a Pókember filmek tudták lenyomni.

Négy évvel ezelőtt az Amazon 1 milliárd dollárt költött a Gyűrűk Ura világában készült hat tévésorozat jogaira, miután az alapító, Jeff Bezos állítólag a Trónok harca című filmet nevezte meg olyan sikerként, amely a vállalat streaming szolgáltatásának növekedését hivatott előmozdítani.

Forrás: Netflix

Az Amazon tavaly 11 milliárd dollárt költött tartalomra, szemben a 2019-es 7,8 milliárd dollárral, mivel egyre nagyobb mértékben fektet be a Prime előfizetéses szolgáltatása felhasználóinak megnyerésébe. A Netflix tavaly mintegy 17 milliárd dollárt költött. Az Amazon a globális streaming-elsőségért verseng a Netflixszel, amelynek több mint 200 millió előfizetője van, és a Disney+ szolgáltatással, amely 18 hónappal ezelőtt indult, és gyorsan több mint 100 millió előfizetőre nőtt.

A hagyományos médiavállalatok és a Szilícium-völgyi óriáscégek szintén az előfizetőkért küzdenek, mivel a nézők egyre inkább átállnak a hagyományos televíziós szolgáltatásokról a streaming szolgáltatásokra.

Szerdán Kenichiro Yoshida, a Sony vezérigazgatója kijelentette, hogy a vállalat a médiakonszolidáció legújabb hulláma során nem kívánja eladni film- és tévéstúdióját. Az öt nagy hollywoodi stúdió egyikének, a Sony Picturesnek az értékét, amely többek között a Pókember, a Szellemirtók, a Jumanji és a Karate kölyök franchise-ok otthona, az elemzők 30 milliárd dollárra becslik.

Ebben a hónapban az AT&T amerikai távközlési vállalat bejelentette, hogy médiarészlegét egyesíti a Discovery-vel, hogy globális tartalomszolgáltató központot hozzon létre, amely így jobban felveheti a versenyt a streaming-háborúban. Az AT&T tulajdonában van már a Warner Bros, a Batman és a Harry Potter filmsorozatok, valamint az olyan tévésikerek, mint a Jóbarátok, a Trónok harca és az Utódlás mögött álló HBO hálózat, valamint a CNN hírszolgáltató.

Forrás: Warner

Három évvel ezelőtt az AT&T 85 milliárd dollár értékben vásárolta fel a WarnerMedia, korábbi nevén Time Warner céget. Rupert Murdoch a Time Warner megvásárlásának kudarca miatt döntött úgy négy évvel ezelőtt, hogy eladja az X-Men, az Avatár, a Deadpool és a Simpson család mögött álló film- és televíziós stúdiókat is magában foglaló 21st Century Foxot, és elismerte, hogy e nélkül a globális médiabirodalma nem képes felvenni a versenyt.

A Fox vagyonának 66 milliárd dolláros felvásárlása a Disney számára, a világ legnagyobb médiavállalatának megadta a szükséges tartalmi erőt ahhoz, hogy a Disney+ elindításával sikeresen bekapcsolódjon a streaming-háborúba.

Forrás: The Guardian

Borítókép: MGM

Kapcsolódó cikkeink

Jelszómegosztási lehetőségen dolgozik a Netflix

Anikó

Mostantól rendszeresen rangsorolja legnépszerűbb tartalmait a Netflix

Anikó

Megkezdte a játékok tesztelését a Netflix

Anikó