IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Újabb kábelszabvánnyal érkezik a 240 W-os USB-C töltés

Az új 240 W-os USB-C Power Delivery szabvány bejelentése azt jelenti, hogy sokkal nagyobb teljesítményű laptopok és más eszközök is táplálhatók a már mindenütt jelen lévő, megfordítható csatlakozóval. A rossz hír azonban az, hogy ez egy újabb USB-C kábelszabvány létrehozását jelenti…

Az USB-C Power Delivery jelenleg legfeljebb 100 W-os teljesítményre korlátozódik. Ez elég a legerősebb MacBook Prókhoz, amit az Apple jelenleg kínál, de ennek a kapacitásnak a több mint kétszeresére emelése bőven hagy teret a jövőbeli gépek számára.

Ez azt is jelenti, hogy az USB-C több energiaigényes eszközhöz is használható lesz, például nagyobb monitorokhoz, egyes nyomtatókhoz és még néhány asztali számítógéphez is. A rossz hír, hogy ez egy újabb USB-C kábeltípus bevezetését jelenti.

Forrás: Apple

Az USB Implementers Forum (USB-IF), a technológiát fejlesztő iparági csoport kedden hozta nyilvánosságra az új teljesítményszinteket az USB Type-C specifikáció 2.1-es verziójú frissítésében. Az USB-IF nem adott azonnal kommentárt. Az új 240 wattos opciót Extended Power Range, azaz EPR névre keresztelték. […] A 240 wattot támogató kábelekre további követelmények vonatkoznak majd az új szintek befogadására. Az USB-IF pedig megköveteli, hogy a kábeleken speciális ikonok legyenek elhelyezve, “hogy a végfelhasználók vizuálisan is meggyőződhessenek arról, hogy a kábel akár 240 wattot is támogat.

Amint azt már korábban is megjegyeztük, egy fizikai kábeltípus használata a tápellátáshoz, az adatokhoz és a videóhoz nagymértékben le kellene, hogy egyszerűsítse az életet, de a gyakorlat nem ilyen egyszerű.

Elméletileg minden USB-C kábelnek egyformának kellene lennie: ez a szabvány lényege. A gyakorlatban azonban a szabványnak különböző változatai léteznek. Ami még aggasztóbb, hogy sok USB-C-kábelként árult kábel nem felel meg teljes mértékben a szabványnak, ami komoly problémát jelent.

Forrás: Notebookcheck

Néhány nem megfelelő kábel egyszerűen nem nyújtja az ígért teljes adatátviteli sebességet. Mások egyáltalán nem használhatók adatátvitelre. Megint mások pedig túl sok energiát vehetnek fel, ami aztán a töltéshez használt készüléket is károsíthatja.

Aztán ott van a Thunderbolt-támogatás, és az aktív kontra passzív kábelek. Ezt a zűrös dolgot az EPR-támogatás pedig csak még zűrösebbé fogja tenni.

Forrás: USB-IF

Kapcsolódó cikkeink

7,5 W-ra nőtt a MagSafe akkumulátor töltési teljesítménye

Anikó

Továbbra is dolgozik az AirPower technológián az Apple

Anikó

25 W-os töltéssel jöhet az iPhone 13

Anikó