IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Elkapták a Twitteres Hackereket

Nem is hinnéd el kik voltak… Három fiatal srác… Három különböző helyszínről…

Ahogyan azt már korábban lehoztuk, feltörték több mint 130 különböző hivatalos és fontos ember vagy cég Twitter fiókját. Köztük volt Bill Gates, Jeff Bezos, Elon Musk illetve az Apple és Uber profilja is, meg persze rengeteg másik.

Az egészet egy kriptovaluta-csalásra használtak. Minden hivatalos profilról Bitcoin linkeket tweeteltek, és azt közölték: “amit erre a Bitcoin számlára küldesz kétszeresen kapod majd vissza”. Persze csalás volt, olyan meg, hogy ingyen pénz nincs, de ha volt USA elnök, Barack Obama fiókjáról jön ez a kérés, sajnos a gyanútlan emberek bedőlhetnek, ahogy az persze meg is történt. Majdnem 200 ezer dollárnyi kárt okozva ezzel maguknak.

Azonban most az ügyre együttes erővel az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma, FBI, IRS illetve a Titkos Szolgálat derített fényt. Azt közölték: három fiatal interneten keresztül különböző városokból és országokból együtt követték el a Twitter-Bitcoin csalási botrányt.

Amiről  már videó formájában is adtak hírt az Igazságügy Minisztériumból. Íme a videó:

A három pelyhes állú srác,illetve rövid életű hackernek nevét már mindenhol közzétették a hivatalos szervek. A vádlottak :

  • Mason Sheppard, 19 éves az Egyesült Királyságból
  • Nima Fazeli, 22 éves az Egyesült Államokbeli Orlando városából.
  • Graham Clark, 17 éves az Egyesült Államokbeli Tampa városából

A fent említett három fiatalt szövetségi bíróság elé fogják állítani hackerkedés, csalás, pénzmosás és még megannyi más vádpont miatt. Csak a 17 éves kiskorú Graham Clark több mint 30 különböző váddal a vállán fog a bíróság elé lépni. Reméljük tanultak az esetből.

Persze, az ember most jogosan azt kérdezné kíváncsian: hogyan is sikerült három srácnak betörnie a világ egyik legnagyobb és legjobban őrzött közösségi hálójába a Twitterre?

A beszélgetés a megállapodásról, ami 20 ezer dollárért a szabad Twitter átjárást biztosította Forrás: NY Times

A válasz nagyon is egyszerű. Nem ők törték fel a Twitter rendszerét. Egy rejtélyes Discord felhasználó Kirk névvel potenciális vásárlókat környékezett meg. Amit meg is talált a három srácban. Először valamilyen módon demonstrálta, hogy akármelyik fiókhoz hozzá tud férni Twitteren, és csekély 20 ezer dollárért cserébe csak megadva e-mailüket, nekik is szabad átjárást biztosít majd.

Amit hezitálás nélkül meg is vettek. Arra mondjuk, kíváncsi vagyok az internetes tinik, hogyan dobták össze a pénzt. Mi örültünk ilyen idős korunkban, ha sörözni el tudtunk járni…

Ha megúszták volna, még azt is mondanám, az év internetes ismeretlen sztárjai lennének, de így lefülelve őket már nem is hangzik annyira menőnek, hogy bejutottak a Twitterre. Persze igazából a titkos Kirk volt a húnyó.

Az, hogy ez a rejtélyes Kirk nevű Discord felhasználó ki is volt, azt egyelőre homály fedi. Nem tudni, hogy ő hogyan is fért hozzá a Twitterhez, mintha az csak a sajátja lenne? Lehet Jack Dorsey, a Twitter vezérigazgatójának, régi neve nem más, mint James T. Kirk, és igazából a Twitter nevű technológiát a Star Trek Enterprise fedélzetéről hozta, azóta nevet változtatva. Lehet, hogy nem így volt, de lehet , hogy igen… Jelenlegi esélyekre hivatkozva persze…

Kirk kapitány épp hackeli a Twitter rendszerét az új Samsung Z Flip 5G-ről… Miközben a Twitter védőfalai próbálják megakadályozni – Forrás: marketplace

Annyi biztos a Twitternek még komolyabban kell venni az internetes biztonságot, mint ahogy a többi közösségi hálónak is. Most már nyilvánvaló, sok érdekes dolgot lehet művelni ellopott hivatalos profilokkal. Úgyhogy vigyázni kellene legközelebb, hogy ne vehessék csak meg a digitális “mindentiskinyitó” kulcsot Discordon, úgy mintha csak kenyérért mentél volna a helyi közértbe…

Borító: TheVerge
Forrás: androidpolice

Szerinted is komoly biztonsági változtatásokat kellene beiktatniuk az internetes oldalaknak?

Kapcsolódó cikkeink

Új Zárolási mód érkezését jelentette be az Apple

Anikó

Elon Musk felvásárolja a Twittert

Anikó

Új AirTagkövetés-ellenes funkciókat vezet be az Apple

Anikó