IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Elon Musk vagyona már lehagyja Bill Gatesét is

A Bloombert Billionaires Index szerint Elon Musk vagyona már meghaladja Bill Gatesét is, ezzel a Tesla alapítója átvehette a Microsoft társalapítójának hangzatos, „A világ második leggazdagabb embere” címét. 

Musk becsült vagyona most valahol 128 milliárd dollár körül figyelhet miután idén igazán parádés, 100 milliárdos növekedést mutatott be – nem mindenkinek vert oda annyira a korona… Januárban Musk még csak 35. volt a listán.

Forrás: Bloomberg Billionaires Index

Természetesen, azért még van hová felzárkózni, a lista örökös első tagja, az Amazon CEO-ja, Jeff Bezos, most kb. 182 milliárd dollárt számolgathat otthon a Dagobert bácsis széfjében.

Az alábbi oldalon található kis mérce tökéletesen példázza, hogy egy átlagos háztartáshoz mérve, mekkora Bezos vagyona. Ne csodálkozz, ha beáll a kezed, míg jobbra görgetsz.

Musk gyors felkapaszkodása a listán elsősorban a Tesla árfolyamának köszönhető. Az autóipari vállalat piaci kapitalizációja jelenleg közel 500 milliárd dollár, úgy, hogy az évet 100 milliárd dollár alatt kezdték. 

A The Guardian beszámolója szerint a Tesla rendelkezik a világ minden autóipari vállalata közül a legmagasabb piaci kapitalizációval, annak ellenére, hogy a nagyobb múltra visszatekintő márkák legyártott modellszámának töredéke gurul ki tőlük a futószalagról. Összehasonlításként ez évben kb. 500 000 Tesla gyártásával lehet számolni, szemben a kb. Toyota méretű vállalatok 10 milliójával. Musk nettó vagyonának mintegy háromnegyedét pedig a Tesla részvények alkotják a Bloomberg szerint.

Forrás: Intelligent Living

Musk másik valóban sikeres vállalkozása, a SpaceX szintén nemrégiben nagyot aratott. A múlt héten a társaság négy űrhajóst szállított a Nemzetközi Űrállomásra a Crew Dragon űrhajó fedélzetén. 

Bill Gates évekig trónolt a Billionaires Index tetején, de Bezos egy huszárvágással vette át a helyét 2017-ben. Azonban a Bloomberg azt is megjegyzi, hogy Gatesnek valószínűleg már magasabb lenne a nettó vagyona, ha nem adott volna óriási összegeket jótékony célokra, beleértve azt a 27 milliárd dollárt is, amit 2006 óta a Bill & Melinda Gates Alapítványnak utaltak.

Gatesnek és Musknak akadt néhány összetűzése ebben az évben. Szeptemberben Musk úgy nyilatkozott, Gatesnek „fogalma sincs” az elektromos teherautók életképességéről, miután a Microsoft társalapítója azt mondta, hogy az elektromos félpótkocsik, valamint az elektromos teherhajók és utasszállító repülőgépek „valószínűleg soha” nem lesznek praktikusak. Ez év elején pedig Gates azt mondta a CNBC-nek, hogy Musknak nem kéne találgatásokba bocsátkoznia témákkal kapcsolatban, amelyeket nem ismer, miután a Tesla vezérigazgatója lebecsülte a COVID-19 járvány kockázatát.

Szerelmesek civódása ♥️

Musk a múlt héten megelőzte Mark Zuckerberget, a Facebook vezérigazgatóját is, amikor a Billionaires Index harmadik leggazdagabb embere lett. Zuckerberg azóta a rangsor ötödik helyére esett vissza, miután Bernard Arnault francia üzletember is beleőzte őt.

Forrás: Bloomberg

Borítókép: Getty Images

Kapcsolódó cikkeink

Elon Musk felvásárolja a Twittert

Anikó

Elon Musk még mindig vezeti a legjobban fizetett CEO-k listáját

Anikó

Elon Musk az Apple élén?

Anikó