IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Ha unod az Apple Watchot: okosórák svájci módra

Az okosóraláz ugyan csak mérsékelten hagyott nyomot a tradicionális svájci gyártók kínálatán, de azért így is akad néhány ajánlatuk azoknak, akik ráuntak a techcégek kütyüire.

Időről-időre kijön egy friss elemzés arról, hogy az Apple Watch éppen milyen mértékben pipálta le a teljes svájci óraipart. Legutóbb a Strategy Analytics publikált ilyet még februárban, amiből az derült ki, hogy 2019-ben a cupertinóiak 30.7 millió okosórát adtak el, míg a svájciak „csak” 21.1 milliót. Az ilyen összevetések mindig heves vitát generálnak, hiszen azt sugallják, hogy a sokszor dollár(tíz)ezrekért mért luxusórák ugyanazon a piacon versenyeznek, mint a jóval olcsóbb, ráadásul egészen más igényeket kiszolgáló okosított rokonaik.

Csúsztatások ide vagy oda, arról azért semmiképp sem szabad megfeledkezni, hogy manapság már a svájciak kínálatából is választhatunk okos modelleket. Magasabb árukkal persze ezek sem ugyanazt a tömeget célozzák, mint a Huawei, a Samsung, vagy akár az Apple, viszont remek alternatívát jelenthetnek azoknak, akik valami különlegesebbre vágynak. Ha a nemrég bemutatott Apple Watch Series 6 és az SE sem hoz lázba, talán érdemes lehet vetned rájuk egy pillantást.

TAG Heuer Connected

TAG Heuer Connected Forrás: TAG Heuer

A gyökereit az 1860-ig visszavezető cég egész korán, 2015-ben lépett be az okosórák piacára. Üdvöskéjük, a Connected idén tavasszal frissült, így már a harmadik generációjánál jár, hivatalos ára ára kiviteltől függően 1700 ás 2400 euró között alakul. A TH megoldása azért különleges, mert a funkcionalitásra is legalább akkora hangsúlyt fektet, mint a luxusra. A Connected ugyanis teljes értékű okosóra fitnesz trackerrel (pl. futás, kerékpár, golf) és pulzusmérővel.

A rozsdamentes acél vagy titán tokozásban GPS, iránytű, és gyorsulásmérő is helyet kapott, az érintőkijelzőt pedig karcálló zafírüveg védi. Az egyéb okosságokért (pl. értesítések, időjárás, zene, zseblámpa) az Android-alapú Wear OS, a teljesítményért az Intel processzora felel. Az energiaellátást egy 430 mAh-os akkumulátor biztosítja, amiből kb. 20 órányi üzemidőt lehet kihozni. A Connected összességében ügyesen épít a TAG Heuer sportos hagyományaira, digitális számlapjain pedig sikerrel idézi meg a márka legendás modelljeiről ismert stílusjegyeket.

Alpina Horological Smartwatch/AlpinerX/StartimerX

Alpina Comtesse Horological Smartwatch Forrás. Master Horologer

A 2002-ben újjáélesztett Alpina szintén 2015-ben kezdte meglovagolni az okos-hullámot, jelenleg több ilyen órát is kínálnak. Horological Smartwatch kollekciójuk 10 modellből áll, ami három típust (Comtesse, Ladies, Seastrong) takar többféle kivitelben, de nagyrészt azonos funkciókkal. Ezek egyikén sincs kijelző, azaz teljesen analóg megjelenést kapunk. A klasszikus mutatók és indexek mögött viszont ott lapul a korszerű elektronika, méghozzá egy sor hasznos trükkel.

A Horological Smartwatch-széria minden modellje képes az aktivitás mérésére (saját, dinamikus edzésprogramokkal), az alvásciklus figyelésére, lépésszámlálásra, valamint figyelmeztetnek, ha nem mozgunk eleget. Az órákat természetesen okostelefonos alkalmazás segíti, beépített elemük akár 2 évig is bírhatja.

Alpina AlpinerX Forrás: Alpina

Aki viszont valami igazán különlegesre vágyik és nem jön zavarba egy plusz kijelzőtől, annak az Alpina sportosabb okosórája, a pulzusmérővel ellátott AlpinerX lehet a jó választás. Ebben ugyanis barométer, magasságmérő, UV-érzékelő, hőmérő, valamint iránytű is dolgozik, így a szabadtér szerelmeseinek igazi társ lehet a vadonban. Ha pedig csak a pulzusmérés érdekel, arra ott a novemberben érkező StartimerX-modellcsalád, aminek pont ez a fő extrája a Horological Smartwatch-vonalhoz képest. És az árak? Az Alpina okosóráira pályázóknak modelltől függően hivatalos áron 600 és 1000 euró közötti összeget kell kicsengetnie.

Frédérique Constant Vitality/Gents Classics/Delight Notify

Frederique Constant Vitality Forrás: Frédérique Constant

A genfi székhelyű Frédérique Constant egy cégcsoportba (Citizen) tartozik az Alpinával, az előbb említett okosórák szerkezete valójában tőlük ered. Az 1988-ban alapított márka jelenleg több modellt kínál férfi és női változatban, ezek közül talán az idén megjelent Vitality a legérdekesebb. Ez ugyanis csak ránézésből klasszikus analóg óra, mivel a korona megnyomása után felvillant egy szimpla, de elegáns kijelzőt.

Ez az olyan funkciókat teszi könnyebben használhatóvá, mint az aktivitásmérés, a dinamikus (AI) edzések, az értesítések kezelése, az időjárás, a légzésgyakorlatok, vagy a pulzusmérés. Az apró képernyőn még az öt legutóbbi üzenetünket is elolvashatjuk. A Vitality-ben újratölthető akkumulátor dolgozik, ami a női modell számára 7, a férfi változatban 11 napos üzemidőt biztosít. Az órák dizájnja erőteljesen személyre szabható a tok és a számlap színének, valamint a szíjak variálásával. A férfi Vitality hivatalos áron 895 euróról indul, míg a hölgyek már 695 eurótól belekóstolhatnak az FC-féle okos luxusba.

Frédérique Constant Gents Classics

A konzervatívabb ízlésűeknek továbbra is elérhető a teljesen analóg Gents Classics (864 eurótól) és a női Delight Notify (697 eurótól). Az elegánsabb dizájnért itt fel kell áldozniuk néhány okosságot, de az aktivitásmérésre és az értesítésekre azért ezeken a modelleken is számíthatnak a vásárlók.

Breitling Exospace B55

Breitling Exospace B55

A hivatalosan (kiviteltől függően) 7-8000 euró között árazott Exospace B55-öt a Breitling elsősorban pilótáknak és hajósoknak (vitorlázók és jachtok tulajai) szánja, mobilos alkalmazással is kezelhető okos funkciói mind az időméréshez kapcsolódnak: indulási és érkezési idők megjegyzése, helyi időzóna automatikus beállítása, repülési szakaszok mérése, köridők rögzítése, stb. Hiába van tehát két kijelzője is, üzeneteket és kihívás-jelvényeket nem fogunk nézegetni rajtuk, a pontossággal viszont garantáltan nem lesz gond. Az Exospace B55-öt ugyanis a Breitling által kifejlesztett SuperQuartz szerkezet hajtja, ami 10-szer pontosabb egy hagyományos kvarcóránál (átlagosan ± 1mp/nap).

Mondaine Helvetica 1 Hybrid Smartwatch

Mondaine Helvetica H1

Az almás hírek harcore követői talán még emlékeznek rá, hogy 2012-ben az Apple kénytelen volt 21 millió dollárt fizetni a Svájci Szövetségi Vasutaknak, hogy használhassák a közlekedési vállalat védjegyének számító pályaudvari órák dizájnját az iOS 6 Óra appjában. Nem a cupertinóiak voltak azonban az egyetlenek, akiknek megtetszett a Hans Hilfiker által 1944-ben tervezett Swiss Railway Clock, hiszen a svájci Mondaine már 1986 óta gyártja karóra formájában a vasúttól vásárolt licenc alapján.

A cég ugyan a Helvetica 1 néven futó okosóráinál is megidéz valamicskét a legendás dizájnból, ám a nevéhez hűen ezek kimondottan a jól ismert betűtípus előtt tisztelegnek. A Helvetica-széria 10 féle kivitelben, 40 és 44 mm-es méretben kapható 500 és 1000 euró közötti árakon. A Mondaine analóg okosórái ugyanazt az MMT-365 okostelefonos alkalmazást használják, amit a Frédérique Constant és az Alpina modellei, tehát itt is azonos a funkciókat kapunk: értesítések, aktivitásmérés, alvásciklusok monitorozása, AI-edzések. A töltögetéssel nem kell vesződnünk, hiszen a gyári elem két év üzemidőt biztosít.

Kapcsolódó cikkeink

Megjelent a watchOS 9

Anikó

Itt van minden, amit a készülő Apple Watch Próról tudnod kell

Anikó

Ezek a bejelentések jöhetnek a szeptemberi Keynote-on

Anikó