IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Hamarosan magasabb pulzusszámmal is működhet az Apple Watch EKG

Az Apple Watch hamarosan képes lesz a pitvarfibrilláció detektálására az EKG funkció segítségével, a jelenleginél magasabb pulzusszám esetén is. És lehetővé teheti, hogy azok, akik edzettek, is használhassák a funkciót anélkül, hogy edzés után megpihentek volna.

Az Apple Watch Series 4-gyel bemutatott EKG alkalmazása két érintkezési pont felhasználásával rögzíti az ember teste által generált elektromos jeleket a szívverés során. És bár többször is életet mentett az óra, például az AFib, a pitvarfibrilláció felismerésével, az alkalmazás jelenlegi verziója az alapján működik, hogy a felhasználók pulzusát méri, egy egészen moderált tartományban.

A pitvarfibrilláció a szabálytalan szívverés egyik típusa. Akkor lép fel pitvarfibrilláció, ha a szív szabálytalanul ver. Ez a szabálytalan szívverés egyik gyakori formája, amelynek során a felső szívüregek nincsenek szinkronban az alsókkal. A pitvarfibrillációval rendelkezők közül sokan nem tapasztalnak tüneteket. Mások különböző tüneteket tapasztalhatnak, például szapora szívverést, szívdobogást, fáradtságot, illetve nehézlégzést. A pitvarfibrilláció lehet átmeneti és tartós, illetve a pitvarfibrillációval rendelkezők gyakran egészséges, aktív életet élnek. A pitvarfibrillációs epizódok megelőzhetők rendszeres testmozgással, szívkímélő étrenddel, az egészséges testsúly fenntartásával és a pitvarfibrillációt súlyosbító egyéb rendellenességek kezelésével. Kezelés hiányában a pitvarfibrilláció szívelégtelenséghez vezethet, vagy vérrögök keletkezhetnek, amelynek következtében a beteg szélütést (sztrókot) kaphat. A pitvarfibrilláció orvosi felügyelettel és gyógyszerekkel karban tartható, a korai diagnózis és a gyógykezelés révén pedig megelőzhetők az ilyen szövődmények.
Apple

Jelenleg viszonylag megbízhatók a leolvasások 50 és 120 percenkénti pulzusszám tartományban. Ami felveti azt a problémát, hogy azok, akik bizonyos szívritmusszabályzókat szednek vagy élsportolók, nem tudják hatékonyan használni az Apple órájának mérőfunkcióját. Egyben ez azt is jelenti, hogy azok, akiknek a testmozgás után megemelkedik a pulzusuk, vagy különféle tényezők, például stressz és idegesség miatt, szintén nem tudják hatékonyan használni ezt a funkciót.

Forrás: Apple Support
Az EKG alkalmazás egy elektrokardiogramot rögzít a szívverés elektromos impulzusairól. Az EKG alkalmazás az impulzusok vizsgálatával meghatározza a pulzusszámot, és ellenőrzi, hogy a felső és az alsó szívüregek szinkronban vannak-e. Ha nincsenek szinkronban, akkor pitvarfibrilláció állhat fenn.
Apple

A MyHealthApple információi szerint az Apple augusztusban kérelmezte az FDA-nél az EKG-alkalmazás frissítését, és engedélyt kapott a változtatásokra. Ezek a változtatások, amelyek bekerülhetnek a watchOS 7.2 frissítésébe, mely várhatóan a héten megérkezik, magukban foglalják az EKG-leolvasási tartomány kiterjesztését legfeljebb 150 percenkénti ütésre.

Forrás: MyHealthApple

Kapcsolódó cikkeink

Megjelent a watchOS 9

Anikó

Itt van minden, amit a készülő Apple Watch Próról tudnod kell

Anikó

Ezek a bejelentések jöhetnek a szeptemberi Keynote-on

Anikó