IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Így hárítottak el egy problémát AirDroppal a SpaceX-esek az űrben

Nem volt problémamentes a történelmi pillanat, de a technológia a segítségükre sietett.

A vasárnap este egy csodálatos momentum volt minden űrkutatás-kedvelőnek, ugyanis nem csupán ez volt az első privát cég által szervezett utazás a Nemzetközi Űrállomásra, de az első amerikai vízreszállás is az űrből a legutóbbi 45 évben, és nyilvánvalóan az első magáncsobbanás.

Már a környező hajókkal is meggyűlt a bajuk a SpaceX-eseknek, ugyanis hiába adtak ki előre egy közleményt, hogy milyen területet hagyjanak üresen a környező hajótulajdonosok, hova pottyanhat a kapszula, nem nagyon érdekelte a helyieket a korlátozás.

A Crew Dragon tényleg a XXI. század űrhajója, ugyanis a belsejét telepakolták hatalmas érintőképernyőkkel, és az űrrepülési kézikönyveket is iPaden tárolják. Még az elképesztően menő űrruha, amit viseltek is érintőképernyő-barát kesztyűket kapott, ugyanis a SpaceX-nek nagyon fontos a papírmentesség, és a fizikai gombokat se nagyon szeretik. A ruha wem csupán egy ruha. Beépített kommunikációs rendszerrel is rendelkezik, tudják vele állítani az űrhajó hőmérsékletét és a nyomást is. Van rajtuk egy iPad tartó is, hogy véletlen se keveredjen el a kézikönyv még zéró gravitációban sem.

Az ultramenő űrruha – Forrás: Elon Musk/SpaceX

De Murphy törvénye szerint, ami elromolhat, az el is fog, és az egyik asztronauta, Bob Behnken iPad minije kicsit megbolondult az űrben. Bob a Dragon és a SpaceX kommunikációs csatornáján fejezte ki aggodalmait, miszerint az iPaden nem működik az idővonal-alkalmazás, és azt írja ki, hogy a Safari nem képes megnyitni az adott HTML-t, mert nem csatlakozik az internethez.

Troubleshooting fényévekre – Forrás: SpaceExplored

A társa, Doug Hurley iPadje tökéletesen működött, így biztosan nem a hajón volt a probléma, hanem a készüléken. Dougnak ezért screenshotokat kellett készítenie az idővonaláról, hátha vele is előfordul a probléma, amit társánál valószínűleg a frissítés után cachelés okozott. Ezután mindkettejüket arra szólították fel, hogy egy kicsit kapcsolják be a Wi-Fi-t, hogy AirDroppal megoszthassák egymással a képernyőfotókat. Így, ha esetleg Doug iPadjén is jelentkezett volna a probléma, vagy bármi egyéb meghibásodás éri az eszközt, nem vesztek volna el a fontos adatok. A probléma megoldását az alábbi videón követhetitek.

Mind a SpaceX, mind pedig a NASA számára nem csupán történelmi pillanat volt tehát a szombattól vasárnapig tartó hazatérés, de sikerült kiszűrni és megoldani pár olyan problémát, amit a következő utazáskor jó lenne elkerülni. Ilyenek például a túl kíváncsi hajók, a veszélyes gázok, amik az űrhajó körül keletkeztek a Földre szálláskor és egy pótgenerátor szükségessége a SpaceX visszatérő egységébe. Na meg persze egy-két pót iPad sem ártana.

Szerinted jó, hogy ennyire modern a technológia az űrhajókban, vagy szerinted vannak bizonyos dolgok, amiknek hagyományos módon kéne működnie?

Forrás: SpaceExplored
Borító: NASA

Kapcsolódó cikkeink

Elon Musk felvásárolja a Twittert

Anikó

Elon Musk még mindig vezeti a legjobban fizetett CEO-k listáját

Anikó

Elon Musk az Apple élén?

Anikó