IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Itt az új őrülten gyors 120 wattos Xiaomi töltő?

Hamarosan elérkezik a jövő töltőegysége, ami akár 15 perc alatt a nulláról a maximális töltöttségig tölti az arra alkalmas készülékeket. De milyen áron? Kell nekünk ekkora erő?

Manapság már minden csúcskészülék közel ugyanazt tudja, ha belső specifikációról beszélünk. Ezért ahány különböző márka, annyi egyedi jellegzetes dolgot próbálnak kihangsúlyozni, amiért majd épp őket választja az adott vásárló. Főleg a kínai gyártókra jellemző, hogy egyre brutálisabb és villámsebesebb tőltőegységekkel próbálnak előrukkolni.

Nincs ezzel máshogy a Xiaomi sem. Ahogyan az a lenti videón is jól látható, a cég tavaly év elején tesztelt egy saját készítésű 100 wattos töltőegységet, amit harcba is küldtek az akkori csúcstartó, az Oppo Super VOOC töltője ellen. Az eredmény szinte hihetetlennek tűnt:

A Xiaomi 100 wattos töltője csupán 17 perc alatt töltötte fel a 4000 mAh-s akkuval rendelkező telefont, míg az Oppo még csak 65%-on volt ugyanennyi idő alatt. Az elképesztő mutatvány ellenére a Xiaomi töltő végül nem látta meg a napvilágot. Az okai nem tudhatjuk, valószínűleg még nem volt eléggé kiforrott a technika. Ezidáig.

Ha a 100 wattos töltő szürreálisnak hatott, kapaszkodj meg: a Xiaominál most egy igazi szörnnyel rukkoltak elő, 120 wattosra tudták növelni az erejét. Az új töltőegység 20 volt / 6 ampert tud, amit a kínai 3C el is fogadott és hitelesített. A MDY-12-ED Xiaomi töltőegység tehát hamarosan a piacra kerül. Csak még azt nem tudni, mikor.

Forrás: GSMArena

Igaz, a többi cég is hasonló utat jár be. A nagy ellenfél a Huaweinél,az Apple-nél vagy a Samsungnál is próbálnak egyre gyorsabb töltési időt kisajtolni töltőegységeikből. Azonban ha az erősebb verziót akarjuk magunkénak tudni, akkor azt a legtöbb esetben külön kell megvásárolnunk, mert az eredeti doboz standard töltővel érkezik.

Összegyűjtöttük, hogy a mostani telefonok hogy állnak töltőkapacitás terén. A lenti táblázat azt reprezentálja, hogy mekkora maximum töltést tudnak befogadni a különböző készülékek. A döntés ezek után a miénk, hogy szükségünk van-e az átlagnál gyorsabb töltésre. Ha folyamatos terhelés alatt van a telefonod, talán el kellene gondolkodnod a lehetőségen.

Összeszedtük a leggyorsabb töltöegységgel rendelkező telefonokat, és azoknak töltési idejét.

A jelenlegi csúcs 65 wattos töltőket azért brutálisan túl fogja majd szárnyalni az új 120 wattos Xiaomi töltő. Remélem hamar kiszivárog majd egy teszt és a 100 wattos 17 perces töltési időt is kenterbe veri. Ez már az az erő, ami a laptopot is könnyedén látja el.

Vajon elértünk abba a korszakba hogy univerzális töltők legyenek az összes készülékünkhöz? És talán kicsit “zöldebb” utakra terelődnek majd a dolgok a felesleges kiegészítő gyártás nélkül? Persze, az egyre nagyobb teljesítménnyel rendelkező töltők nem az átlagfelhasználóknak szólnak, akik csak esténként rakják fel tölteni kütyüjeiket. Azok számára hasznosak, akik egész napos használat alatt tartják készülékeiket: legyen az folyamatos játék, videó vagy zenefogyasztás. Nekik igazán fontos, hogy röpke 20 perc alatt maximumon legyen a telefonjuk és folytatni tudják, akármi is legyen az.

Hogy ez az új duplázott töltési erő és idő milyen hatással lesz telefonunkra és, hogy felére fogja-e majd csökkenteni a készülékek akkumulátor életidejét, azt még nem tudni. Lehet az akkumulátor degradáció volt a probléma a Xiaomi előző forgalomba nem helyezett 100 wattos töltőjével is, amit talán a 120 Wattos töltőegységnél kijavitottak. Ha a szupersebességű töltési idő mellett rohamosan fognak romlani az aksik, akkor még sűrűbben kell majd telefont váltanunk…

Borító: Xiaomi
Forrás: GSMArena

Ti észrevettétek hogy jobban degradálódik a készülékeitekben az akkumulátor az egyre gyorsabb töltők miatt? Választanád ennek ellenére is a gyorstöltést?

Kapcsolódó cikkeink

A Xiaomi megelőzte az Apple-t

Anikó

Telepet cserélnél az AirTagben? Ne keserű bevonatú elemmel tedd!

Anikó

Már jövőre élesben hasíthat a Xiaomi HyperCharge

Anikó