IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Jeff Bezos leköszön az Amazon vezérigazgatói posztjáról

Az Amazon alapítója, Jeff Bezos még ebben az évben visszalép a kereskedelmi óriás vezérigazgatói posztjáról. Pozícióját Andy Jassy tölti majd be, jelentette be a társaság kedden.

Jassy az év harmadik negyedévében veszi át Bezos helyét az Amazon vezérigazgatójaként – jelentette be az Amazon keddi negyedéves pénzügyi eredményei ismertetése során. Korábban Jassy az Amazon Web Services vezérigazgatója volt. Bezos pedig átáll az Amazon bizottságának ügyvezető elnökének szerepére – közölték a jelentés során.

Az Amazon az újdonságok miatt az, ami. Őrült dolgokat csinálunk együtt, majd teljesen hétköznapivá tesszük őket. Úttörő szerepet játszottunk számtalan területen a vásárlói vélemények megossztásával, az egykattintásos, személyre szabott ajánlások meghonosításával, a Prime őrülten gyors kiszállításával, a Just Walk Out vásárlásssal, a Climate Pledge-dzsel, a Kindle-lel, Alexával, Marketplace-szel, és a felhőalapú számítástechnika terjesztésével és még sok mással. Ha jól csinálod, néhány évvel egy meglepő találmány után az új dolog normálissá válik. Az emberek egy idő után már csak legyintenek. És ez a legyintés a legnagyobb dicséret, amelyet feltaláló kaphat. Ha megnézed pénzügyi eredményeinket, akkor amit látsz, az valójában a találmányok hosszú távú összesített eredménye.
Jeff Bezos

Bezos üzent az Amazon munkatársainak is. Üzenetét a bejelentést követően a vállalat blogjában tettek közzé. A levélben az Amazon vezérigazgatója azt mondta, hogy megfelelő időt és figyelmet kíván szentelni”Day 1 Fund alapítványának, a Bezos Earth Fundnak, a Blue Originnek, a The Washington Postnak és egyéb szenvedélyeinek.

Az Amazon 125,6 milliárd dolláros bevételről jelentett 2020 negyedik negyedévében, részvényenkénti nyeresége pedig 14,09 dollár volt, mindkettő bőven felülmúlta a negyedéves várakozásokat. Az Apple-hez hasonlóan a 2020-as ünnepi negyedév először repítette az Amazon bevételeit 100 milliárd dollár fölé.

AWS CEO Andy Jassy's Code interview with Kara Swisher is Monday night - Vox
Andy Jassy, az Amazon következő vezérigazgatója

A korábbi jóslatok Jassyt már Bezos valószínű utódjaként látták feltűnni a horizonton.. Az AWS vezetője 1997-ben csatlakozott az Amazonhoz, és a Cloud Services csapatát vezette az évek során. 2020 negyedik negyedévében az AWS 28 %-os árbevétel-növekedésről és 12,74 milliárd dolláros nettó bevételről számolt be. Amivel továbbra is az Amazon nyereségének jelentős részét adja.

Bezos 1994-ben online könyvesboltként alapította az Amazonot, és az ő vezetésével a cég igazi kiskereskedelmi nagyágyúvá nőtte ki magát. Az évek során az Amazon más területeket is bevett, beleértve az AWS-en keresztüli webes infrastruktúrát és belefogtak a hardverek gyártásába is.

Az Amazon alapítóját 2018 júliusában nevezték először “a modern történelem leggazdagabb emberének”, amikor nettó vagyona több mint 150 milliárd dollárra nőtt. Ezt a címet 2021 januárjáig birtokolta, amikor a Tesla és a SpaceX vezérigazgatója, Elon Musk elhúzott mellette.

Forrás: Amazon

Kapcsolódó cikkeink

Az Apple továbbra is vezeti a táblagépek piacát

Anikó

Az Amazon is beszállhat a kriptovaluták versenyébe

Anikó

Donald Trump vs. Social Media – a volt elnök mindenkit is beperelne

Anikó