IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Kicselezhető a YouTube: így nézheted kicsiben a videókat

Az iOS 14 kép a képben funkciójával lehetővé vált, hogy az online videók kis ablakban fussanak, míg mi valami mást csinálunk az iPhone-on. A YouTube-nál az újdonságot prémium funkciónak szánják, ám böngészőben még mindig kicselezhető a korlátozás.

A YouTube az utóbbi időkben egyre agresszívabban próbálkozik a monetizálással, reklámblokkoló nélkül a videómegosztó már-már a tévézésre emlékeztet, ahol egy 2 órás film akár 3 órásra is nyúlhat a hirdetési blokkok miatt. Az idegesítő, gyakran duplán megjelenő promókat ráadásul az appban nem is tudjuk kijátszani, erre ott az egyetlen opciónk a lépten-nyomon ajánlott prémium előfizetés lenne. Az iOS-en havi 2390 forintért kínált lehetőség igazi aduásza viszont az, hogy az előfizetőknek engedélyezi a háttérben történő lejátszást is, aminek az előnyeit nem kell részleteznünk.

Forrás: iPhone Hacks

Ezért is örültek sokan az iOS 14 új, kép a képben funkciójának, amivel a videók lejátszása közben kilépve automatikusan lekicsinyíthetjük az éppen futó tartalmat. Csakhogy a YouTube-nál sajnos gyorsan reagáltak, s előbb az alkalmazásban sorolták a prémium előnyök közé a lehetőséget (tapasztalataink szerint ez egyelőre nem működik, egyszerűen nem lehet aktiválni), majd böngészőben is eltorlaszolták a kerülőutat: a kép a képben ábrájára nyomva a videó egy pillanatra összemegy, majd visszaugrik nagy méretre. Rövid ideig úgy tűnt tehát, hogy ez a csata végképp elveszett, ám valójában még mindig maradt egy kerülőút: az asztali webhely kérése.

A jelek szerint a YouTube szorgos mérnökei még nem jutottak el addig, hogy ezt a rést is befoltozzák, így aki bármelyik mobilos böngészőből felkeresi a videómegosztót, majd asztali megjelenítést kérelmez, továbbra is lekicsinyítheti az éppen nézett tartalmakat. Safarin ezt a bal felső sarokban található „AA” ábrára, Firefoxon a jobb szélső „…”-ra, Chrome-on pedig a jobb alsó sarokban elhelyezett „…”-ra nyomva tehetjük meg. Lejátszás közben aztán elég csak háttérbe küldenünk a böngészőt, vagy a vezérlők közül megérinteni a kicsinyítés piktogramját, és máris gyönyörködhetünk a miniatürizálás csodájában.

A cikk írásakor a trükk minden esetben tökéletesen működik, ám nem lehet tudni, hogy mennyi ideig marad ez még így, nagy reményeket azért nem fűznénk a dologhoz.

Kapcsolódó cikkeink

Így engedélyezheted a YouTube kép a képben funkcióját iPhone-on

Anikó

Végre itt a YouTube PiP iPhone-on, de…

Anikó

Európába is érkezik a Mi 11 Ultra, a Google UWB technológiát, a YouTube pedig új kommentelési lehetőséget tesztel

Foltin