IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Még el sem terjedtek a kijelzőbe épített szelfi kamerák, máris itt a második generáció

A ZTE mindenkit meglepett, amikor első volt az okostelefon-gyártók közt, aki a képernyőbe integrált kamerák technológiáját kereskedelemben elérhetővé tette okostelefonjában. 

A teljes képernyős telefon már hosszú ideje mozgatja a fejlesztők fantáziáját, a legtöbb telefongyártó pedig a maga módján már talált is megoldást. Egyesek motorizált pop-up kamerák mellett döntöttek, mások apró lyukakat használtak, de a többség maradt a jól bevállt notchnál. 

Számos OEM dolgozik a “notch-mentes” a technológián, de a csak páran érezték elég biztosnak a megoldást ahhoz, hogy kereskedelmi forgalomba kerülhessen. Sajnos a ZTE implementációja sok kívánnivalót hagyott maga után mind megjelenítésében, mind képminőségében.

Mint kiderült, a második generációs technológia már úton van, és ígér némi fejlesztést.

ZTE second gen under display selfie camera
Forrás: Weibo

A ZTE a Weibón bemutatott néhány részletet a kijelző alatt megjelenő második generációs kamera technológiájáról. Kezdetnek a vállalatnak sikerült a kamera feletti részen a kijelző pixelsűrűségét 200 ppi-ről 400 ppi-re növelni. Ez már magasabb, mint az eredeti ZTE Axon 20 388 ppi-je. A vállalat szerint a kijelzőnek “konzisztensebbnek” kell lennie, lévén az első beépített kamerának az volt az egyik rákfenéje, hogy folyamatosan látható volt egy kis sötét négyzet a kijelző mögött.

Annak ellenére, hogy a ZTE megoldása a kijelző alatti kamerák technológiája esetén az, hogy a kamera képes érzékelni a fényt a kijelző képpontjai között, érdekes, hogy a vállalat pont most duplázta meg a képpontok sűrűségét. 

Ráadásul a képernyő frissítési gyakorisága 90 Hz-ről 120 Hz-re nőtt, ami már arra is utal, hogy mire lehet számítani a következő generációs Axon okostelefon esetében. Sajnos arról nincs hír, hogy javult-e a kamera tényleges minősége (vagy esetleg még romlott is).

ZTE Axon 20 5G front display cutout macro
Forrás: Andorid Authority

A ZTE továbbá bemutatta a szintén képernyő alá integrált 3D-s Face Unlock megoldását is, mely strukturált fénytechnika alkalmaz, hasonlóan az iPhone-okhoz és a Huawei Mate 30 Próhoz. Egyelőre az arcfelismerés a legbiztonságosabb biometrikus azonosítás forma, amit egy ekkora készülékbe integrálni lehet és ez az első alkalom, hogy gyártó notch nélkül tálalja a technológiát. A ZTE szerint ez a megvalósítás felhasználható biztonságos fizetésekhez is, és használható 3D modellezéshez, AR-hoz és más alkalmazásokhoz is.

Forrás: Weibo

Borítókép: ZTE

Kapcsolódó cikkeink

JPEG, HEIF, HEIC és ProRAW, mi a különbség?

Anikó

Új Zárolási mód érkezését jelentette be az Apple

Anikó

Új AirTagkövetés-ellenes funkciókat vezet be az Apple

Anikó