IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Megegyezett az Oracle és a TikTok, de a kínai média szerint nem lesz adásvétel

A kínaiaknak át kell adniuk a TikTok működtetését Amerikában egy hazai cégnek, de úgy tűnik, hogy nem olyan egyszerű a dolog, mint elsőre tűnik.

Tegnap mi is beszámoltunk róla, hogy a ByteDance az Oracle ajánlatát választotta a Microsofttal vívott harcban az alkalmazásért. A kínai kormány által működtetett CGTN angol nyelvű TV csatorna szerint azonban ezek a hírek semmit nem jelentenek, mert a kormány nem fogja végül kiadni a kezéből az alkalmazást.

A csatorna több forrásra is hivatkozik, amik szerint hiába van meg a deal, ez nem jelent semmit, mert a kormány megvétózhatja. A South China Morning Post szerint azonban a tech cég magától döntött úgy, hogy mégsem adja el a népszerű videós app forráskódját.

Mi lesz az amerikai tinikkel? – Forrás: TechWorld

A Wall Street Journal viszont úgy tudja, hogy a ByteDance azért utasította vissza első körben a Microsoftot, mert nem bízott eléggé a cégben, de az Oracle megfelelő partner a számukra. A Windows anyacége egy közleményt is kiadott, amiben közölték, hogy habár a véleményük szerint az ő biztonsági intézkedéseik biztosították volna legjobban az alkalmazás megfelelő működését.

Habár a Microsoft volt a favorit, végén mégis az Oracle-nél landolhat az a bizonyos forráskód, ha minden igaz. Ugyanis ahogyan mi is megírtuk korábban, a kínai kormány bevezette a tech exportok korlátozását, és úgy ítélték meg, hogy a TikTok alkalmazás egy tech terméknek felel meg, így nem lehet csak úgy eladni egy külföldi befektetőnek.

Ha az Oracle és a ByteDance végül megegyeznek, akkor az Oracle szerveire és felhőire kerülhet fel a TikTok felhasználóinak adatai, amit elvileg nem továbbíthatnak semmilyen formában Kína felé. És ez nem csak az amerikai userekre vonatkozik, hanem a kanadai, ausztrál és új-zélandi TikTokosokra is.

Donald Trump augusztus közepén jelentette be, hogy 90 napot ad annak, hogy a ByteDance megegyezzen valakivel, szeptember 20-ig kell eldöntenie, hogy kivel és november 12-re meg kell lennie minden papírnak és intézkedésnek. Ha ez nem sikerül, szeptember 29-től elérhetetlen lesz az alkalmazás a régióban.

Szerinted a kínaiak tényleg megakadályozzák az adásvételt?

Forrás: MacRumors
Borító: Quartz

Kapcsolódó cikkeink

A TikTok minden mozdulatodat figyeli – neked van rejtegetnivalód?

Anikó

A Trump adminisztráció utolsó döféseként feketelistára kerül a Xiaomi

Nagy Deborah

12 éves brit lány pereli a TikTokot személyes adatainak felhasználása miatt

Nagy Deborah