IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Öt Apple Watch, öt vészhelyzet

Szinte minden hónapra jut egy-egy hír arról, hogy az almás okosóra megmentette valakinek az életét. A CNET most egyszerre öt esetet idézett fel, melyeket olvasva jó eséllyel elgondolkodsz egy Watch beszerzésén.

A hagyományos karórák rajongójaként az összes okosóra zsigeri tiltakozást vált ki belőlem, nem többek számomra egy csuklópánttal ellátott minitelefonnál. Elfogult álláspontomban csak az olyan történetek képesek megingatni, melyek főszerepében az Apple Watch egészségügyi és vészhelyzeti funkciói állnak.  A cupertinóiak 2015-ben bemutatott okosórája az évek során számos hasznos trükköt megtanult: a pulzus figyelésén kívül már képes a szívritmuszavarok érzékelésére is, eleséses balesetek észlelésekor pedig automatikus segélyhívást kezdeményezhet.

A leírásokat böngészve még a magamfajta maradiak is kénytelenek elismerni, hogy az apró szerkezet nem csak egy újabb értesítési felület, hiszen egész kis arzenállal óvja viselőjét. Akit viszont a puszta termékadatlapok nem győznek meg, azoknak tanulságos lehet a következő négy történet olyan emberekről, akik sokat köszönhetnek az Apple Watchnak.

Toralv Østvang

Forrás: NRK

A 68 éves norvég férfi sztorija meglehetősen érdekes. A tech újságíróként dolgozó Ostvang még 2019-ben látogatott el egy baráti összejövetelre, melynek végén az éjszakát ismerősei házában töltötte. Csuklóján egy Apple Watch Series 4-el tért nyugovóra, mivel szeretett volna tesztelni egy alvásfigyelő alkalmazást. Állítása szerint semmire sem emlékszik az éjjeli eseményekből, ám hajnaltájt arra ébredt, hogy a kivilágított szobában három rendőr állta körbe, arca pedig iszonyatosan fájt és vérben úszott.

Mint kiderült, valamikor négy óra körül öntudatlanul kibotorkált a fürdőszobába, ahol egy hirtelen vérnyomáscsökkenés következtében elesett és összezúzta magát. Zuhanását a házban tartózkodók közül senki sem vette észre, s ő maga sem fogta fel, hogy mi történt vele. A baleset után visszavánszorgott az ágyába, ám az órája még előtte automatikusan értesítette a hatóságokat. Hogy mi történik ilyenkor pontosan? Az Apple Watch 4 óta elérhető esésérzékelős funkció 1 perc mozdulatlanság után magától tárcsázza a segélyszolgálatot egy hangüzenettel, melyben beszámol a történtekről és az óra viselőjének koordinátáiról. A Watch ezt követően újabb hívást bonyolít le, ekkor már az orvosi azonosítóban megadott vészhelyzeti kapcsolatot értesítve.

Østvangot végül kórházba kellett szállítani, ahol megállapították, hogy három helyen is eltört az arca, állcsontja pedig benyomódott. A férfi ugyan nem állítja, hogy az életét köszönhetné az órának, viszont az automatikus hívásindítással nyert idő révén műtét nélkül úszhatta meg a balszerencsés éjszakát.

Kacie Anderson

Forrás: Apple

A floridai Kacie Anderson 2018-ban olyan helyzetbe került, amilyenbe sajnos bármelyik autós belecsöppenhet. Nem sokkal karácsony előtt hazafelé tartott a csúcsforgalomban, odakint pedig szakadt az eső. Az egyetlen útitársa 9 hónapos fia volt, a férje viszont mindössze néhány járművel hátrébb vesztegelt a dugóban. Anderson egy lámpához érve mit sem sejtve nézett ki az ablakon, mikor hirtelen oldalról beléjük rohant egy részeg sofőr.

Az erőhatás miatt a nő feje ide-oda ütődött a kormány, az ablak, és az ülés támlája között. Amikor magához tért, a fia hátul sikoltozott a rémülettől, ő maga pedig kétségbeesetten keresni kezdte a telefonját, ám a baleset miatt minden elrepült a megszokott helyéről. A szerteszét heverő tárgyak között kutatva az édesanyának hirtelen eszébe jutott, hogy a csuklóján hordott Apple Watch segítségével is tárcsázhatja a 911-et, így végül az órával értesítette a hatóságokat. A művelethez nem kell mást tenni, mint az oldalsó gombot nyomva tartva kiválasztani a felugró lehetőségek közül a segélyszolgálatok hívását.

A gyors tárcsázásnak köszönhetően a segítség még a férj előtt a helyszínre ért, s habár a kisfiú pár karcolással megúszta a dolgot, Anderson sérüléseit (agyrázkódás- és duzzadás, szakadt nyaki izmok) viszont hetekig ápolni kellett. Az anyuka később köszönőlevelet írt Tim Cooknak az Apple Watchért, a cég pedig szerepeltette történetét az egyik kampányvideójukban.

Heather Hendershot

Forrás: NBC

A kansasi Heather Hendershot története egy újabb erős emlékeztető, hogy a baj bizony bárkivel megtörténhet. Az eset idején 26 éves, sportos anyukát sosem kezelték semmilyen ismert betegséggel, és még akkor is kiválóan érezte magát, mikor egy este a TV előtt ücsörögve az okosórája 120 feletti pulzusszámot jelzett. Éppen ezért nem tett semmit, egyszerűen tévesként kezelte az értesítést. Ám az éjszaka során a Watch nem tágított, s egyre magasabb számokat jelzett, így Hendershot a férje unszolására reggel már hajlandó volt felkeresni egy orvost.

Az első vizsgálatokat követően a kórház mérései visszaigazolták az okosóra gyanúját, s a nő egyenesen az intenzív osztályra került. Végül hipertireózist, azaz a pajzsmirigy túlműködését diagnosztizáltak nála, melynek lényege, hogy a szervezet túl sok T4 (tiroxin) és T3 (trijód-trionin) hormont termel. Kezeletlenség esetén a betegség akár életveszélyes állapothoz is vezethet, Hendershot pedig a mai napig kitart amellett, hogy az Apple Watch nélkül nem vette volna észre, hogy baj van.

Jason Saucier

Forrás: CNET

A 45 éves Jason Sauciernek az okosóra sem volt elég ahhoz, hogy leessen neki a tantusz. Pedig amikor a Watchot felvéve megkapta a szívritmuszavarról szóló első vészjelzést, már hetek óta rosszul érezte magát. A probléma észlelését lehetővé tevő EKG funkció az Apple Watch  Series 4-ben debütált, s azóta számos esetben bizonyította, hogy milyen hasznos fejlesztés volt. Saucier viszont még ennek ellenére is bement dolgozni, s csak azután indult el a kórházba, hogy légzési nehézségei támadtak, valamint több kollégája is megjegyezte, hogy rossz bőrben van.

Az orvosok hamar visszaigazolták a szívritmuszavart, azonban egy 24 órás megfigyelést követően haza is engedték a tünetmentessé váló férfit. Csakhogy az Apple Watch egy hét múlva ismét ugyanazt a jelzést adta le. A rémült tulajdonos ekkor már azonnal a kórházba sietett, s végül egy többnapos megfigyelés és néhány új gyógyszer kellett ahhoz, hogy helyrebillentsék a szívműködését.

George Komeitani

Forrás: CNET

A 32 éves George Komeitaninak ugyan nem kellett Apple Watch ahhoz, hogy észlelje a gondjait, ám a megoldásukban már kulcsszerepet játszott az eszköz. A férfi éveken át súlyproblémákkal küzdött: 132 kilója miatt ízületi fájdalom, hátfájdalom és fejfájás gyötörte. Mikor már a kóros horkolás is beütött, az orvosa közölte vele, hogy ha nem fogy le, csak műtéti úton szabadulhat meg az egészségtelen szokástól. A figyelmeztetést követően a férfi változtatott étkezési szokásain, és le is adott néhány kilót, ám a fogyás az izomtömegére is hatással volt, ráadásul a horkolása sem szűnt meg.

Ekkor tért át az aktívabb szemléletre, és tudatosan figyelni kezdett arra, hogy minden egyes nap bezárja az Apple Watch mozgás gyűrűit is. Ezek a kis piros karikák a Tevékenység app részei, és a napi elégetett aktív kalóriát jelképezik, sorozatos kihívásokra sarkallva az óra viselőjét. A játékosabb formátum pontosan azt célozza, hogy egy fokkal izgalmasabbá váljon az egészségmegőrzés, ami különösen hasznosnak bizonyult Komeitani számára. A diétával és a rendszeres testmozgással egy éven belül 45 kilótól szabadult meg, így végül eltűnt a horkolása és a fájdalmai is. „Az óra segített, hogy megértsem, mennyi erőfeszítést kell tennem a nap során”-nyilatkozta később.

Venni vagy nem venni?

Az ilyen sztoriknál talán nem is létezik hatékonyabb reklám, hiszen például rejtőzködő szívproblémák bárkinél jelentkezhetnek. Ugyanakkor az is tény, hogy nem mindenki engedhet meg magának egy olyan drága eszközt, mint az Apple Watch. A szűkösebb anyagi helyzet szerencsére nem jelenti feltétlenül, hogy ne gondoskodhatnánk némi plusz védelemről. A Withingstől például 30-40 ezer forint körüli áron is vásárolhatunk EKG-s okosórát, az egyszerű pulzusmérős modellek pedig még kedvezőbb áron kaphatók. Hasonló képességekkel bír a magyar fejlesztésű WIWE is, még ha az apró mérőeszköz nem is okosóra.

A bátrabbak egyébként akár már néhány ezer forintért is beszerezhetnek ilyen kütyüket a kínai webáruházakból, de ezekkel azért nem árt vigyázni, és inkább olyan eszközre bízni az egészségünket, ami rendelkezik valamilyen hivatalos tanúsítvánnyal. Ami pedig a mozgást illeti, az App Store és a Play Áruház is tele van különböző fitnesz appokkal, melyekkel hasonlóan játékossá tehető a sportolás: a Nike Run Clubban és a Stravában például jelvényeket gyűjtögethetünk, a Wakeut! pedig az otthoni edzéseket turbózza fel azzal, hogy szinte minden tárgyból kondigépet varázsol.

Forrás: CNET

 

Kapcsolódó cikkeink

Megjelent a watchOS 9

Anikó

Itt van minden, amit a készülő Apple Watch Próról tudnod kell

Anikó

Ezek a bejelentések jöhetnek a szeptemberi Keynote-on

Anikó