IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Tim Cook ott reformálta meg az Apple-t, ahol talán Steve Jobs sosem tudta volna

Az új vezető teljesen átalakította az alkalmazottak gondolkodásmódját és munkamorálját, valamint az egész termékpalettát. 

Egy Wall Street Journalen megjelenő cikk szerint Tim Cook vezetése sokkal jobban alakult, mint bárki gondolta volna, amikor 2011-ben az alapító atya, Steve Jobs elhunyt. Akkor mind a Wall Street mind a Szilícium-völgy nagyon aggódott az Apple jövőéért. 9 évvel később az cupertinói vállalat bevételei és értéke majdnem megduplázódott, és a világ egyik legnagyobb cége lett. Konkrétan nagyobb a cég piaci értéke, mint Kanada, Oroszország vagy Spanyolország GDP-je.

A hatalmas növekedés pedig valóban Cook érdeme is, azon kívül, hogy a közösségi média elterjedésével az Apple állandó ingyen reklámot kapott. Jobs inkább a dizájn felé hajlott, és abba fektette a legtöbb pénzt, míg Cook igazi üzletemberként a pénzügyekre és a közösségi jólétre fókuszált. Az alkalmazottai szerint egy igazán relaxáló munkakörnyezetet hozott létre, annak ellenére is, hogy az előző vezetőhöz hasonlóan magasak az elvárásai és figyel a részletekre.

Jobs elképesztő újításokat hozott az iPhone-ok terén – Forrás: BusinessInsider

A Journalnak nyilatkozó alkalmazottak szerint tényleg nagyon ott kell lenned fejben, ha neki dolgozol, mert ha a legkisebb bizonytalanságot, vagy az ismeretek hiányát látja, akkor sírva is elhagyhatod az irodáját, mert hamar elveszti a türelmét. De mivel az Apple-nek dolgozni hatalmas kiváltság, és a körülmények is mesések, joggal várhatja el Cook a maximalizmust minden alkalmazottjánál.

A legnagyobb különbség – ahogy már említettük korábban – a két úriember közt, hogy mibe fektetik a figyelmüket és a pénzt. Cook elvileg ott sem volt azon a 2012-es meetingen, amikor az Apple Watch prototípusát beszélték át, és a dizájn stúdióban sem sűrű vendég, mint elődje. Jobs a pénz nagy részét kutatásra és fejlesztésre fordította, míg Cook a befektetőknek is szeret pénzt visszaadni.

Kollegái és ismerősei szerint Cook egy szerény munkamániás, és elképesztően elkötelezett az Apple felé. Nem sűrűn vesz részt közösségi eseményeken, és nem nagyon szeret interjúkat sem adni, valamint az alkalmazottakkal sincs túl közeli viszonyban.

Az tény, hogy sokak szerint maguk az iPhone-ok már nem olyan szépek és jók, mint Jobs idejében, de az Apple ökoszisztéma a Watchcsal, AirPodsszal és az Apple Music szolgáltatással még sosem működött ilyen jól. Az Apple Watch a világon legtöbbet eladott okosóra, és az AirPodsok is elképesztő népszerűségnek örvendenek.

Ha Apple tulajdonos vagy, neked mi a véleményed a Jobs és Cook korszakokról? Melyik vezetőt kedveled/kedvelted jobban?

Forrás és borító: AppleInsider

Kapcsolódó cikkeink

Tim Cook a világ legbefolyásosabb emberei közt

Anikó

Tim Cooknak már csak egy nagy dobása lehet

Anikó

Elon Musk még mindig vezeti a legjobban fizetett CEO-k listáját

Anikó