IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Qualcomm chipek kerülhetnek a Huawei készülékekbe?

A Huawei világszerte kitiltott 5G-s processzorai hiányában máshonnan kell beszereznie azokat. A három legvalószínűbb partner a Samsung, MediaTek illetve a Qualcomm. Igaz, az USA székhellyel rendelkező Qualcomm Snapdragon processzorgyártó cégnek van egy kis hátránya…

Donald Trump teljesen nem tiltotta ki a Huaweit az USA-ból, csak az 5G-s chipjeit. Ezért az Egyesült Államokbeli cégeknek licencigényt kell benyújtaniuk a kormányukhoz, ha a kínai technológia mogullal szeretnének kereskedni. A Qualcomm pedig pontosan erre az engedélyre vár, keményen lobbizva a kívánt végeredményért.

Míg az Exynos chipeket gyártó dél-koreai Samsungot és a szintén kínai MediaTek Dimensity chipeket forgalmazó céget ez nem fenyegeti, mivel mindkettő ázsiai székhelyű, ahová Trump keze már nem ér el.

A Snapdragont gyártó Qualcomm nagyon reméli, hogy megkapják az engedélyt. Állításuk szerint amennyiben ha ez nem valósul meg, hatalmas lemaradásba kerülnek majd az Egyesült Államok processzor gyártói az 5G-s piacon, és ezzel szimplán átengedik a kontrollt az új technológia felett. Meg persze sok-sok milliárd dollár nyereség felett, ami után a Qualcomm az USA-ban adózna.

Mondjuk nem értem, miért ne engedélyezné egyből Donald Trump. Ha a Huawei 5G-s chip tiltása biztonsági okok miatt történt, akkor meg evidens lenne a saját országbeli könnyen ellenőrizhető cég támogatása. Vagy csak szerintem?

Vajon Qualcomm, Exynos vagy MediaTek chippekkel lesznek ellátva az új Huawei készülékek? Forrás: Mighty Gadget

Természetesen még ha meg is kapja a Qualcomm a licenct, az nem garantálja, hogy a Huawei velük is fog szerződni, a vetélytársak adhatnak jobb ajánlatot. A  Samsung nem volt hajlandó kommentálni a híreket, és a MediaTek is csak annyit közölt, hogy örülnek az új 5G-s technológiájuk által elért friss felhasználó bázisnak.

A Huawei utolsó saját gyártású Kirin processzorral ellátott telefonja a Mate 40 lesz, ami az idei év vége felé jön majd a piacra. Az, hogy ki nyeri meg a párviadalt, hogy elláthassák a jelenlegi első számú telefonforgalmazóját a világon, még nem tudni. Remélem azért beleszólhat majd a szerintem mindennél fejlettebb Qualcomm, és nem lesznek élből eltiltva, politikai okokból…

Borító: Technology News World

Forrás: Androidcentral

Vajon Donald Trump engedélyezi a kérvényt vagy inkább letiltja a Qualcommot és a többi jövőbeli Huaweiel bizniszezni vágyó USA céget?

Kapcsolódó cikkeink

A Samsung a Huawei babérjaira tör

Anikó

Erősen iPad ihletésűre sikerült a Huawei új MatePad szériája

Anikó

Nagyjából 100 Huawei készülék frissül HarmonyOS-re

Foltin