IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Teljes a káosz az Android 11 bétája körül

Először eltolták a bemutató dátumát, aztán az egész bemutatót is eltolták egy véletlenül kieregetett frissítéssel. De ne szaladjunk ennyire előre, vissza a hétvége eseményeihez!

Az eredeti tervek szerint holnap tartották volna az idei The Beta Launch Show névre keresztelt Android 11 Beta bemutató eseményét. Bár az eseményt teljesen zárt kapuk közt, online tartották volna meg, a jelenleg az USA-ban zajló események miatt nem tartották helyénvalónak az ünneplést. Ha rosszmájú akarnék lenni, akkor azt mondanám, hogy ez csak egy remek alkalom és ürügy az ismételt csúsztatásra. Nem ez lenne az első, hogy odébbtolnak egy bemutató eseményt.

Az Apple fejlesztői konferenciájához hasonlóan a Beta Launch Show keretében a vállalat egy körülbelül egy óra hosszú bemutatóban számolt volna be az idei operációs rendszer újdonságairól, magyar idő szerint június 3-án 5 órai kezdettel, utána pedig az Androidot fejlesztő csapat két tagja válaszolt volna meg már korábban feltett kérdéseket.

A bétát eredetileg valamikor a hónapban kellett volna nyilvánosságra hozni az eredeti, februárban megalkotott időbeosztás szerint, hogy aztán valamikor 2020 harmadik negyedévében már jöhessen a végleges verzió is. Most úgy néz ki, hogy a Beta 1 valamikor júniusban érkezik a végleges SDK-val. Aztán a Beta 2 júliusra csúszik, akkor már kicsit stabilabbnak kéne lennie a platformnak és augusztusban jöhet a Beta 3 még a végső kiadás előtt.

Forrás: Android Developer

Oké, van olyan, hogy hiba csúszik a számításokba. Inkább jöjjön később egy jó rendszer, mint egy bugfészek, csak hogy tartsák az időtervet.

A nagy igyekezetben azonban valahogy sikerült idő előtt ellőni a rakéták egy részét. Több Pixel 4 XL tulajdonos számára felbukkant az első Android 11 béta RPB1.200504.018 build számmal.

Nem ez lenne ebből sem az első alkalom, hogy valami nem úgy sül el, mint tervezték. 2018-ban egy kisebb Android 9 Pie patch látott idejekorán napvilágot, előtte pedig 2016-ban az Android 7.0 érkezett meg Nexus 6P készülékek számára még a Nougat hivatalos érkezése előtt.

Most egy egészen sima update-nek tűnő frissítés érkezett „beta version of Android R” megjelöléssel:

Szemfüles letöltők az alábbi új funkciókat szúrták ki a bétában:

  • Új helyre került a komplett médiavezérlő szekció a Gyorsbeállítások menüben

  • Új testreszabható Power Menu szekció Device Controls és Card & Passes menüpontokkal

  • Új ajánlott alkalmazások szekció a Pixel Launcher dockján

  • Új Vessel, Tapered Rect és Pebble névre hallgató ikonformák

  • Új Buborék (Bubble) formájú értesítések

Azt egyelőre nem tudni pontosan, mikorra tolja a vállalat a bemutatóját, feltehetően nem néhány napos csúszással számolhatunk. Illetve arról sem érkezett még információ, hogy mi történt azokkal a felhasználókkal, aki helyből frissítettek az első bétára. Ők valószínűleg továbbra is használhatják a rendszert, annak ellenére, hogy a továbbiakban már nem letölthető a legújabb verzió.

Kapcsolódó cikkeink

Hat új Android funkciót jelentett be a Google

Anikó

Teljesen tönkre teszi a régebbi OnePlusokat az Android 11

Foltin

Jön az új HP Chromebook, a Wear OS megvéd a leégéstől és Android 11-et kapnak a Zenfone-ok

Foltin