IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Teszteken az iPhone 12 mini és a Pro Max

Az előrendelések megnyitás után pár nappal az első átfogó tesztek is megjelentek a legkisebb és a legnagyobb új iPhone-ról.

Az 5,4 hüvelykes iPhone 12 mini és a 6,7 hüvelykes iPhone 12 Pro Max november 6. óta előrendelhető, s még aznap megjelentek a YouTube-on az első benyomásokat taglaló videók. Ezek a sebtében készült anyagok még nem sok tapasztalatról számolhattak be, nagyrészt kimerültek a „jé, milyen kicsi”, és a „jé, milyen nagy” megállapítások ragozásában. Ma délután viszont az Apple végre feloldotta az embargót, s a szerencsésebb tesztelők bővebben is elmesélhették, hogy milyennek találják az új mobilokat.

iPhone 12 mini

Az idei év legizgalmasabb iPhone-ja talán pont a legolcsóbb modell, hiszen az Apple évek óta nem készített ilyen kicsi telefont.  A 12 mini méretben valahol a 2016-os SE és a 2020-as SE között helyezkedik el, így a kényelmet és a biztos fogást preferálók nagy részét már látatlanban megvette kilóra. A kisebb tokozásból adódóan viszont kisebb az aksija is (elvileg 2227 mAh), ezért nagy kérdés volt, hogy miként bírja a gyűrődést.

A Verge tesztje ezzel kapcsolatban arra jutott, hogy a készülékből ki lehet hozni az egész napos üzemidőt, de csak odafigyeléssel, illetve az alacsony töltöttségű mód használatával. A tesztelést végző Dieter Bohm összességében csalódásként jellemezte az akkuidőt, ugyanakkor hozzátette, hogy az eredmény egyáltalán nem meglepő ennél a méretnél, és ettől függetlenül is a minit tartja a kedvencének a 2020-as felhozatalból.

A Verge tapasztalataival egybecseng Marques Brownlee beszámolója is, aki „átlag alatti, de kezelhető” üzemidőről beszél a saját videójában. MKBHD-nál egy intenzívebb napon mindössze 4 óra képernyőidővel adta meg magát a kis erőgép, viszont a készenléti ideje kielégítőnek bizonyult, így a youtuber szerint a mini elsősorban azoknak lehet jó választás, akik nem nyúzzák sokat a készüléküket. Brownlee arra is rámutat, hogy a kisebb modellekre vágyóknál valószínűleg egyébként sem pörögnek majd órákig HD-videók és játékok.

Az iPhone 12 miniről az Engadget, a CNET, a Tom’s Guide és Dave Lee is az elsők között mondta meg a magáét:

iPhone 12 Pro Max

Az Apple idei csúcsragadozóját a Verge-nél Nilay Patel tesztelte, aki még a termetesebb telefonok rajongójaként is arra jutott, hogy a 6,7 hüvelykes szörnyeteg már a túlzott nagyság határán mozog. Tapasztalatai szerint a készülék fogását nagyban megnehezítik a lapos élek, illetve a 11 Prót és a Samsung Note 20 Ultrát is lepipáló súlya (228 gramm), így ő csak tokban tudta használni.  A 12 Pro Max kameráját viszont a jelenlegi mezőny legjobbjának tartja, a kisebb 12 Próhoz képest a hatékonyabb képstabilizálást, illetve a gyenge fényviszonyok között nyújtott teljesítményt emelve ki.  

Marques Brownlee a Pro Max kapcsán rögtön azzal kezdi, hogy ennél a modellnél még a dobozba rejtett almás matrica is nagyobb, mint a 12-es széria többi tagjánál. Ez persze elhanyagolható “előny” a nagyobb akkuhoz képest, amivel a telefon nála 6-7 óra képernyőidővel is 25% körül állt a nap végén. Összességében az új Pro Max üzemidejét a 11 Pro Maxhez hasonlítja azzal a megjegyzéssel, hogy talán egy kicsivel kevésbé bírja az elődhöz képest. A nagy telefon nagy hangszórókat is kapott, ám MKBHD szerint ez csak a basszus teltségében érhető nyomon, azaz a készülék nem bömbölteti hangosabban a zenét, mint a többi iPhone.

A teszt nagy meglepetése viszont, hogy Brownleet nem igazán nyűgözte le a Pro Max kamerája. A nagyobb szenzor és a jobb képstabilizálás nála nem hozták a várt hatást: tapasztalatai szerint a fotókat az iPhone 12 mini felvételei mellé téve nincs óriási különbség a nagytesó javára, még gyengébb fényviszonyok mellett sem. Bizonyításként 6:13-tól képpárokat is mutat, érdemes  belenézni a videóba. Összefoglalásként azzal zárja mondandóját, hogy szerinte nem a kamerarendszer a fő érv a készülék mellett, és leginkább azoknak ajánlja, akik kimondottan a legnagyobb iPhone-ra vágynak.

Ha ennyi nem elég, az Engadget, a CNET, Dave Lee és Mrwhosetheboss tesztjei már szintén elérhetők:

Borítókép: AppleTrack

Kapcsolódó cikkeink

Alulmaradt az iPhone 12 Pro Max akkumulátora a harcban

Anikó

Amikor a mini iPhone-ok csillaga leáldozik, a Samsung akkor állhat elő az SE vetélytársával

Anikó

Golden Globe-ot ért Jason Sudeikisnek a Ted Lassós szereplés, Bill Gates pedig még mindig az Androidra szavaz

Anikó