IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A kínai kormány blokkolhatja a TikTok amerikai kézbe adását

Egy új szabály gátolhatja meg Trump tervét, hogy a híres videómegosztó applikáció amerikai kézbe kerüljön, legalábbis hazai fronton.

Új hét, új epizód a szokásos techdrámánkból. Donald Trump, talán annak a hatására, hogy kiderültek sötét részletek arról, hogyan lopkodja az androidosok MAC-címét a TikTok, üldözőbe vette egy ideje a céget. Meg van ugyanis győződve arról, hogy a tulajdonos Byte Dance egyenesen a kínai kommunista pártnak adja át az amerikai polgárok adatait. Ezért kijelentette, hogy csak akkor maradhat fenn a hazai alkalmazás-áruház, ha átveszi az irányítást egy amerikai cég.

Kína már korábban is kiszabott olyan szabályokat, miszerint bizonyos kategóriájú termékeket nem lehet exportálni. És mivel Trump a Byte Dance-nek és a WeChatet tulajdonló Tencentnek ment neki, amik kínai cégek, úgy tűnik sikerül nekik ezzel a szabályozással visszavágni.

A TikTok először bírósághoz fordult, hogy sérelmezze az amerikai elnök vádaskodásait. Viszont nem zárkózott el a cég átadásától, megkezdte a tárgyalásokat a Microsofttal, a Twitterrel és a legutóbb ajánlatot tévő Walmarttal is.

Azonban nemrégiben Pekingben beadtak egy kérvényt a kormány felé, amiben a tech exportokat korlátoznák. Ez nem teljes blokkot jelent, de egy újabb eszköz arra, hogy a kormánynak több beleszólása lehessen a tech cégek életébe. Ugyanis ha elfogadják a javaslatot, akkor csak úgy lehet értékesíteni a kínai technológiával kereskedő üzleteket, ha a kormány is beleegyezik, ami egy 30 napos hercehurca is lehet.

Lehet, hogy nem Trump nevet a végén? – Forrás: Portfolio

Ezt a szabályt már egyszer elővették 2008-ban, de elvetették. Most egyértelműen az amerikai techbalhé miatt gondolták úgy, hogy megint megtárgyalják, ezzel is időt adva a TikTok számára. Trump ugyanis 90 napot adott eredetileg a Byte Dance-nek, hogy megállapodjon egy amerikai céggel, de ezzel a plusz 30 nappal még tovább kozmetikázhatnak az összegen. És persze kérdéses az is, hogy a kormány megvétózhatja-e az eladást, mert erről nem szólt a fáma.

Olyan technológiák is a tiltólistásra kerültek, mint a vakcinák és 23 olyan dolog, mint például a AI kezelőfelületek, hangfelismerés és a tartalmi ajánlások elemzése. Ezek mind olyan technológiák, amiket a TikTok is használ, és át kéne adniuk az amerikaiaknak az eddig megszerzett információikat a rendszerek működéséről.

Szerinted a kínaiak meg fogják vétózni a TikTok eladását?

Forrás: The Guardian
Borító: France24

Kapcsolódó cikkeink

A TikTok minden mozdulatodat figyeli – neked van rejtegetnivalód?

Anikó

A Trump adminisztráció utolsó döféseként feketelistára kerül a Xiaomi

Nagy Deborah

12 éves brit lány pereli a TikTokot személyes adatainak felhasználása miatt

Nagy Deborah