IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Mit jelenthet a Biden elnöksége az Apple és más techóriások számára?

Nem szeretnénk és nem is fogunk politizálni, de összeszedtünk pár dolgot, amiben a Biden kormányzása merőben más lehet Trumpéhoz képest.

Senki előtt nem titok, hogy lassan, de egyre biztosabban vége a Donald Trump érának, aminek rengeteg örültek, de főleg gondolom a kínaiak, akiket az elnöki pályafutása alatt folyamatosan szurkált. Gondoljunk itt először a Huawei kereskedelmi korlátozásaira, majd a WeChat és TikTok elleni hosszú harcra.

Az biztos, hogy Joe Biden elnökség stabilitást és kiszámíthatóságot jelent majd azon négyéves káosz után, amelyben új politikai rendeleteket bármikor ki lehetett hirdetni csupán tweeteléssel.

A technológiai iparág vezetői számára a Biden-kampány korai törekvései reményt adtak a visszatéréshez a szisztematikusabb politikai átláthatósághoz és az ágazaton belüli konszenzus kialakításához. A Trump-kormány politikája ezzel ellentétben gyakran ad hoc jellegű volt, és néha úgy tűnt, hogy az elnök számára kedvezőtlen vagy előnyös vállalatokat preferál.

Ennyi volt a buli, Donald – Forrás: AFP PHOTO/SAUL LOEB

A monopóliumellenes erőfeszítéseket azonban fokozni kell. A demokratikus államügyészek, akik nem csatlakoztak az Igazságügyi Minisztérium jelenlegi monopóliumellenes ügyéhez a Google internetes keresőmotorja ellen, valószínűleg nagyobb befolyással bírnak a Biden-adminisztrációban. Biden győzelme valószínűbbé teszi, hogy ők is csatlakoznak az Igazságügyi Minisztérium Google ellen indított peréhez, amely szerint a cég illegálisan használta piaci erejét a digitális reklámpiac uralására. A demokratikus ügyvédek valószínűleg nagyobb mértékben hozzájárulnának az Amazon, az Apple és a Facebook elleni lehetséges szövetségi monopóliumellenes intézkedésekhez is. Az Apple-hez hasonló technológiai vállalatoknak valószínűleg többet kell majd toborozniuk a világszerte elérhető munkaerősből is.

A leggyorsabb dolog, amit látni fogunk, hogy Biden azonnal meg fogja szakítani Trump bevándorlási politikáját. Visszavonja a H-1B vizákat és a tech világa ezt imádni fogja.
The Information 411 podcast – Jim Messina, Barack Obama elnök volt segédje utalva arra a programra, amely ideiglenes munkavízumot biztosít magasan képzett külföldi munkavállalók számára

Wedbush elemzők azt is megjegyzik, hogy valószínűleg jól fogja érinteni a változás az Apple-t a Kínával kapcsolatos politikája szempontjából. Biden valószínűleg normalizálja az amerikai és kínai vállalatok közötti kereskedelmi kapcsolatokat, miközben továbbra is a szellemi tulajdon védelmének reformját szorgalmazza.

A Fast Company viszont arra számít, hogy a techcégek adóemelést kapnak. A társasági adó mértéke 35%-ról 21%-ra csökkent az elmúlt időkben. Az adószámla mentesítette az amerikai multinacionális vállalatokat az adófizetési kötelezettség alól a más országokban megszerzett nyereség után is, és csak az otthon megszerzett nyereség után kellett adót fizetniük. A Szilícium-völgy vállalatai azonban arra számíthatnak, hogy az új demokratikus elnök megfordítja ezt, és a társasági adó mértékét 28%-ra emeli.

A Fortune azonban cinikus hangon kezeli a híreket, szerintük a republikánus szenátussal összekapcsolt demokratikus elnökség azt jelenti, hogy nem várhatunk túl sok változást. De az már biztos, hogy az Apple részvények kedd óta nagyjából 6% -kal emelkedtek, míg a Microsoft és az Alphabet részvényei 7%, illetve 6,6% körül ugrottak meg a csütörtöki kora délutánra.

Ti hogy vélekedtek az ügyben? Miben lesz a legnagyobb változás?

Forrás: 9to5Mac
Borító: CNN

Kapcsolódó cikkeink

A Trump adminisztráció utolsó döféseként feketelistára kerül a Xiaomi

Nagy Deborah

Trump fellebbezést nyújtott be a TikTok tilalmát megakadályozó bírósági végzés ellen

Nagy Deborah

Úgy néz ki, egyelőre megússza a TikTok

Nagy Deborah