IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Több iPhone-t, iPadet és Macet vettünk a karantén alatt

Az Apple hajnalban közölte az aktuális negyedéves jelentését, ami minden eddigi rekordot megdöntött. A Macek és iPadek előtörése nem újdonság, de a növekvő iPhone eladások jelzik: a tech óriásnak kevésbé fájt a karantén, mint a világ legtöbb cégének.

A Covid-19 nem minden ágazatot érint egységesen, és vannak, akik még profitálni is tudtak belőle. Hiába kellett bezárnia világszerte fizikai boltjait az Apple-nek, a home office-ba szorult tömegeknek látványosan sok gépre volt szüksége, ezt eddig is tudtuk. Most azonban az is kiderült, hogy lényegében minden nagyobb termékkategóriából többet vettek az emberek az április 1. és június 27. közötti időszakban.

Az Apple bevételei (milliárd dollár)
Az Apple negyedéves nyereségei (milliárd dollár)

A 2019-es hasonló Q3-as negyedévhez képest (az Apple csúsztatja a negyedévek számozását, hogy a karácsonyi hagyományosan erős időszakkal kezdjék a pénzügyi évüket), amikor 53,8 milliárd dollár bevételt generáltak, most 59,7 milliárd dollár folyt be a kasszába, ami 10,9%-os növekedést jelent. Tim Cook elmondása szerint minden földrészen kétszámjegyű volt a termékeladások és a szolgáltatások bevételi növekedése is. Globális pandémia, globális kasza…

iPhone

Az iPhone kategória bevételei (milliárd dollár)

Talán elsőre kissé meglepő adat lehet, hogy az iPhone-ok eladása is közel fél milliárd dollárral nőtt a 2019-es bázishoz képest. Ez természetesen az új iPhone SE piacra dobásának köszönhető, ami az első hetekben még a karantén ellenére is hiányterméknek számított, sokan évek óta vártak már rá.

Mac

A Mac kategória bevételei (milliárd dollár)

Ahhoz képest, hogy a Macek piaca az elmúlt években zsugorodott, és az új ARM chipes Macekre még sokat kell várnunk, most talán az egyik legnagyobb “nyertese” ennek a világszintű katasztrófának a számítógépek piaca. Az Apple technikusai főleg az USA-ban dolgoztak extra óriákat, amikor például a Peloton teljes irodáját kellett lecserélni a munkatársak otthonában installált Macekkel. Az ilyen sztorik már előrevetették, hogy jó negyedéve lesz az ágazatnak, és ezt a számok egyértelműen tükrözik. Segítette az eladás a 13″-es MacBook Pro és a MacBook Air frissítése is, amik kifejezetten jóra sikerültek, és tökéletes home office gépek lehetnek sokaknak.

iPad

Az iPad kategória bevételei (milliárd dollár)

Ugyan az iPad Pro 2020-as frissítése még pont a márciusi negyedévben történt, az eladási számokat a mostani időszakban tolta meg igazán. Mivel ez a táblagép már eléggé közelít ahhoz a számítógéphez, amire a legtöbb embernek szüksége van, nem lepődnénk meg, ha sokan döntöttek volna most az iPadOS-re váltás mellett.

Tim Cook a Mac és az iPad számok kapcsán megjegyezte, hogy a növekedés annak ellenére történt, hogy a karantént alatt folyamatosan küszködtek a gyártási láncban az ellátással. Valószínűleg teli polcokkal még többet tudtak volna eladni. Amiből számomra egyből adódik a kérdés: mi lesz a világba kiszórt extra gépek sorsa? Segítik az állandósítani a home office hullámot? Vagy visszatérnek majd a tömegek, és a következő évek eladásait fogják csökkenteni? Ezt majd csak később tudhatjuk meg, folytassuk az “alulteljesítő” ágazattal.

Wearables, okoseszközök és kiegészítők

A Wearables, okoseszközök és kiegészítők kategória bevételei (milliárd dollár)

Nehéz ugyanis azt mondani, hogy valami alulteljesít, amikor hozza a kétszámjegyű növekedést. De most mégis ez történt. A hordozható eszközök (Apple Watch és AirPods modellek) voltak ugyanis az előző negyedévekben a növekedés motorjai, ez a trend viszont kissé megtört, és a gyorsulási ütem kissé visszavett. Azért itt vélhetően a fizikai boltok bezárásának lehet köze, valószínűleg száguldanak majd tovább, ha egyszer újra visszaáll a megszokott életünk.

Szolgáltatások

A Szolgáltatások kategória bevételei (milliárd dollár)

Talán mondanunk sem kell, hogy a szolgáltatások továbbra is szárnyalnak. Újabb 15%-ot tudtak nőni, így már magában egy 13,2 milliárd dolláros bevételt generáló ágazatról beszélünk a cégen belül. Elképesztő számok, és még egyáltalán nem látjuk, hogy lassulna ezen a téren a növekedés. Hát ha még jobb lesz az Apple Arcade és az Apple TV+ is!

A jelentés hatására az Apple árfolyamai a 384 dolláros záróárhoz képest 405 fölé lőttek ki, és jelenleg 409 dollár környékén állunk. Ezek értelemszerűen óriási rekordok. Pedig márciusban még 225 dollár alatt is vehettek azok, akik a növekedésre játszottak. Aki nagy tételben rámolt be akkor, most futhatja belőle pár Apple termékre. Meg jachtra, magánszigetre, toronyórára lánccal…

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó