IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Hagyományőrzés csúcssebességgel: itt az iPhone 12 és az iPhone 12 mini

A tegnap bemutatott alapmodellek legnagyobb újdonsága egyelőre az OLED és az ismét felélesztett klasszikus dizájn, de idővel az 5G-támogatás is fontos érv lehet a készülékek mellett.

Ahogy Anikó is írta az eseményeket élőben közvetítő cikkében, kissé felemás érzésekkel ültünk le az Apple idei iPhone eventje elé. A tavaly óta folyamatosan szállingózó pletykák miatt lényegében már mindent tudtunk az új modellekről, néhány órával az esemény előtt pedig még a színpaletta is egy az egyben kiszivárgott. Ennek ellenére élveztük a műsort, hiszen a 2020-as felhozatal összességében sok újdonságot tartogatott. Az egyik legfontosabb az, hogy immáron négy olyan iPhone-nal támad az Apple, melyek közül a legnépszerűbb valószínűleg a két olcsóbb variáns, a kizárólag méretben különböző iPhone 12 és a 12 mini lesz. Lássuk a lényeget!

Az új modellek legnagyobb dobása egyértelműen a szögletesebb, alukeretes dizájn. Ez a forma még a 2010-es iPhone 4-gyel debütált, az utolsó képviselője pedig a 2016-os iPhone SE volt. Az Apple tehát tett egy jó nagy kört a szappantartósan lekerekített élekkel, és most ismét szenzációnak hat az, ami korábban éveken át az almás telefonok védjegyének számított. Ízlés dolga, hogy kinek melyik irányzat tetszik jobban, de a fórumok reakcióit elnézve a közönség nagy része üdvözli a visszatérést. A másik fontos újdonság, hogy mindkét alapmodell megkapta az Apple-zsargonban Super Retina XDR-ként emlegetett OLED-kijelzőt (HDR10, Dolby Vision, HLG támogatással), így mostantól az olcsóbb készülékeken is ugyanolyan vékony kávákat találunk, mint a Pro-vonalon.

Forrás: Apple

Ami a méreteket illeti, a mini 476 ppi-is, 5,4 hüvelykes kijelzővel érkezik, míg a normál 12-ben is egy 476 ppi-is, de 6,1 hüvelykes megjelenítő felel a látványért. Az új dizájn és a vékonyabb kávák miatt az iPhone 12 15%-kal kisebb lett, mint az ugyanekkora kijelzővel szerelt iPhone 11, a mini pedig hiába kapott  0,7 hüvelykkel nagyobb képernyőt, még így sincs akkora, mint a második generációs iPhone SE. Magyarul az eredeti SE formáját máig hiányoló közönség végre kapott valamit, ami egész közel áll a régi kedvencükhöz. Az új  kijelzők a Ceramic Shield névre keresztelt plusz védelem miatt elvileg a strapát is jobban bírják majd, az Apple szerint  legalábbis eddig ez a generáció hozta a legnagyobb (négyszeres) ugrást a megjelenítők törésállóságában.

Adja magát a kérdés, hogy a nagyobb felbontású kijelző és a kisebb tokozás vajon mennyire válik az üzemidő kárára. A jelek szerint ezen nem kell nagyon aggódnunk, mivel az Apple (néha trükkös) weblapja kicsivel még jobb értékeket is közöl az iPhone 12-re, mint az ezen a téren erősnek mondható iPhone 11-nél: 17 óra videólejátszás (i11: 17 óra), 11 óra streamelés (i11: 10 óra), és 65 óra hanglejátszás (i11: 65 óra). A mini vásárlói viszont kénytelenek lesznek kompromisszumot kötni, a legkisebb modellnél ugyanis 15 órányi videólejátszást, 10 órányi streamelést, és 50 órányi hanghívást mutat a hivatalos adatlap.

Forrás: Apple

Az Apple azonban nem ezeknek szentelte a legtöbb műsoridőt, hanem az 5G-s technológiának. Ezt ugyanis minden idei modell támogatja, amivel jelenleg az iPhone 12 mini számít a világ legkisebb 5G-s telefonjának. A cupertinóiak azonban hiába szálltak be később a versenybe, mint mondjuk a Samsung, az új hálózat kiépítése továbbra sincs előrehaladott állapotban, így a dobozból kivéve a legtöbben valószínűleg nem az 5G miatt fognak ujjongani.  A lehetőség ennek ellenére már adott, azaz a vásárlók előtt megnyílik az út a gyorsabb le-és feltöltések, a reszponzívabb játékok, és a jobb minőségű streaming előtt. Az egyetlen szépséghiba, hogy a gyorsabb mmWave technológiát csak az Amerikában árusított verziók támogatják.

Természetesen az iPhone 12-ben és a miniben is az Apple legújabb, A14 Bionic nevű chipje dolgozik. Ezzel a telefonokat tekintve világelsőként az iPhone-okban debütál az 5nm-es gyártási technológia, ami újabb ugrást hozott a teljesítményben és az energiahatékonyságban. Az Apple szerint az A14 „akár 50%-kal” is gyorsabb lehet, mint a legerősebb androidos telefonok chipjei. A hatmagos CPU-val szerelt új chip ismét rágyúrt a gépi tanulásra, az ezért felelős Neural Engine itt elvileg 80%-kal erősebb, mint a tavalyi A13-ban. Habár az A14 Bionic került a szeptemberben bemutatott iPad Airbe is, a szállítások még annál sem kezdődtek meg, így hivatalosan eddig senki sem tesztelhette, hogy az A14 valójában mekkora ugrást is hozott az A13-hoz képest. Kiszivárgott  benchmarkok viszont már felbukkantak, ezek általában véve 10-20% közötti teljesítménynövekedésről tanúskodnak.

Forrás: Apple

A hátlapi kamera mindkét készüléken egy dupla lencsés, 12 megapixeles egység f1.6-os rekeszértékkel, ami 27%-al több beengedett fényt jelent. A repertoárban természetesen idén is megtaláljuk az ultraszéles látószögű felvételeket, az éjszakai üzemmód és a fotókat algoritmusokkal tuningoló Deep Fusion pedig immáron az előlapi TrueDepth kamerán is elérhető. Újdonság még a gépi tanulásra építő Smart HDR 3 technológia is, ami elméletben természetesebb hatású képeket eredményezhet, mint a tavalyi modellekben dolgozó második generációs elődje. Videófronton az előrelépést Dolby Vision HDR-videók jelentik, a felbontás és képkockasebesség maximuma viszont az iPhone 11-el megegyezően továbbra is 4K/60FPS.

Az iPhone 12-vel nemcsak az iPhone 4 dizájnja, de a MagSafe név is visszatért. Ez korábban a MacBookok energiaellátásának mágneses csatlakozását takarta, és a 2019-ben kivezetett 2017-es MacBook Airrel búcsúzott. Most viszont ismét itt van, ezúttal pedig különböző kiegészítőket (tokok, töltők, bőrtárcák) rögzíthetünk vele a készülékek hátoldalán. Az Apple ennek kapcsán egy egész pofás Watch/iPhone-állványt is megvillantott, ami a Belkintől érkezik majd. A MagSafe-et érintve említésre méltó még, hogy az új csatlakozással elvileg kétszer gyorsabb lehet a vezeték nélküli töltés is.

Forrás: Apple

Beigazolódtak azok a pletykák is, hogy ezúttal nem kapunk töltőt és vezetékes fülest az iPhone mellé. Az Apple ezt környezetvédelmi okokkal magyarázza, a csomagolás például sokkal kisebb lett, ennyi év után kifejezetten furcsa látvány az új, vékonyabb doboz. A döntésen lehet háborogni (pláne, hogy cserébe „elelejtették” olcsóbbra árazni a készülékeket), de a jövőben valószínűleg a konkurensek is kapnak az alkalmon, és követik a cupertinóiak példáját, ahogy azt korábban már a headphone jack eltávolítása, vagy az  árcédula 1000 dolláros rémálomhatárának elérése után is láthattuk.

Forrás: Apple

Az iPhone 12 és a 12 mini egyaránt 5 színben (fehér, fekete, kék, zöld, piros) érhető el, az alap tárhely pedig továbbra is 64GB, ami helyett 128GB-os és 256GB-os opciót is választhatunk. Ami az árakat illeti, az iPhone 12 mini ugyanúgy 699 dollárról indul, mint a tavalyi belépő normál iPhone 11, a nagyobb iPhone 12-ért viszont már 799 dollárt kérnek. Ez azt jelenti, hogy az 5G-ért és az OLED-ért cserébe a vásárlók idén azonos áron kisebb kijelzőt kapnak, de ez még egész jó üzletnek tűnik a magyar helyzethez képest.

A hazai adóterhek és a forint száguldó inflációja miatt nálunk ugyanis ugrottak a költségek: az iPhone 12 mini 299.000 forintos árával 10 000 forinttal drágább, mint tavaly az iPhone 11, míg a 6,1 hüvelykes mérethez ragaszkodóknak mostantól 60 000 forinttal többet, 349 990 forintot kell fizetniük. Vigaszt csak az nyújthat, hogy a kínálatból nem pucolták el sem a tavalyi iPhone 11-et, sem a 2018-as XR-t, így aki kedvezőbb áron akar egy Face ID-s iPhonet, az (egyelőre) 300 000 forint alatt is találhat alternatívákat.

A koronavírus és a nagyobb logisztikázással járó négymodelles felállás az idén bekavart a menetrendeknek is, mivel az iPhone 12 és a 12 mini előrendelése csaknem 1 hónapos eltéréssel indul: az iPhone 12-re már október 16-tól, a minire viszont csak november 6-tól jelezhetjük az igényünket.

Kapcsolódó cikkeink

Csökken az iPhone-ok iránti kereslet?

Anikó

A 12-es iPhone széria nem tudja lenyomni a 11-est

Anikó

Nem csökken az iPhone 12-es széria iránti kereslet

Anikó