IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Űrrekordokat döntöget a SpaceX

A föld legmenőbb technológiai úttörője, Elon Musk SpaceX nevű űrcége most újabb rekordok felé lövi rakétáit. 

A SpaceX-nek két nagyon fontos projektje van: a NASA-val való megegyezésen alapuló, folyamatos utánpótlás szállítása az ISS-re vagyis a Nemzetközi Űrállomásra, illetve a cég Starlink programja, ami saját fejlesztésű műholdakkal új, forradalmi, modernebb és gyorsabb hálózatot kíván létrehozni. Na, de ezeket valahogy fel is kell juttatni…

Eddig is lőttek már fel több műholdat szállító Falcon 9-et, a mostanin 58 darab műhold kapott helyet. Ez már a tizedik szatellit szállítmány volt, ami egyben rekord is. Ezáltal közelebb kerülünk a Starlink projekt kiteljesedéséhez és az új internetrendszerhez. Nem mellesleg, ez volt a SpaceX századik kilövése. Amiből 92-t a Falcon 9 tett meg. Jó kis gép, nem? Eddig mind sikerrel. Csak a teszt fázisban voltak problémák, amiket 8 teszt kilövés után meg is oldottak. A most fellőtt Falcon 9-nek is már ez volt a kilencedik útja!

Azért, ha belegondol az ember, ezelőtt a NASA minden egyes kilövése után csak elengedte a végtelen sötét űrbe a rakétáit, mivel képtelen volt megoldani az újrafelhasználást. Ez pedig hatalmas pénzégetés. Aztán jött Elon Musk és megoldotta. Néha-néha még amúgy besuvasztják egy-két külsős cég műholdjait is, mint például az IRDM és Planet nevű szatellit-kommunikációs cégekét. Ami nagyban hozzájárul a költségek elosztásához.

Forrás: TweakTown

És ami még jobb, nem csak fellövik, a Falcon 9 vissza is jön és még a leváló védőburkot is szó szerint elkapják. Hatalmas hajókkal és hálókkal várva “visszatérését”, amit persze ki kell számolni hol is lesz. Aztán már csak el kell kapni. Persze könnyebb mondani, mint csinálni, úgyhogy: kemény számítógépes számolások árán lehet csak tudni a becsapódási helyét és nehéz manőverek után képesek elkapni. Már, amikor sikerül. De ha igen, úgy 12 millió dollárt spórolnak, ha a rakétát oltalmazó burkot is elkapják.

Ha valaki látni is szeretnéd az egész kilövési fázist, meg majd a Falcon 9 visszatérését is, az események egészét  a lenti videón meg is tekinthető. Egy órás matiné, úgyhogy még pattogatott kukoricát is ajánlok a ma esti “film” mellé. Én mindig ámulok és bámulok, hogy 2020-ban már itt tartunk. Várom már az űrközlekedést és magát a lehetőséget, hogy láthassam egyszer az űrt. Persze, köszönjük ezt inkább a rengeteg tudósnak és feltalálónak, meg persze az őket irányító Elon Musknak. Imádom a pasast. Az biztos, hogy szegényebb lenne nélküle a világ…

Borító: Teslarati

Forrás: Techchrunch

Használni fogod a jövő internetét vagy félsz, hogy Elon Musk igazából agykontrolláló masinákat lövöget az “űrbe”?

Kapcsolódó cikkeink

Hamarosan mobilon is elérhető lehet a SpaceX Starlink szolgáltatása

Anikó

Elon Musk felvásárolja a Twittert

Anikó

Elon Musk még mindig vezeti a legjobban fizetett CEO-k listáját

Anikó