IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Mégsem kerülhet teljesen az amerikaiak kezébe a TikTok?

A ByteDance tárgyalásokat kezdeményezett az Amerikai Egyesült Államokban annak érdekében, hogy elkerüljék az alkalmazásuk teljes átadását.

Donald Trump még augusztus elején kezdte meg a nagy tisztogató programját, amiben főleg a TikToknak, de a WeChatnek is keményen nekiment. Az elnök ugyanis egyáltalán nem bízik semmiben, ami kínai, ezt már a Huawei kitiltásánál is láthattuk. Több forgatókönyv is napvilágra látott mióta az elnök bejelentette, hogy csak akkor maradhat fent az amerikai alkalmazás-áruházakban a TikTok, ha azt átveheti a területen egy hazai cég.

Mi lesz ebből a hosszú drámából? – Forrás: ContextUS

A TikTok mivel elképesztő népszerűségnek örvend, elég kelendő áru a piacon, így nem csoda hogy bejelentkezett érte a Microsoft és velük együtt a Walmart, a Twitter és az Oracle is. A cégeknek szeptember 20-ig van ideje megállapodni, de a kínaiak nemrégiben beadtak egy kérvényt a kormány felé, amiben a tech exportokat korlátoznák. Ha elfogadják a javaslatot, akkor csak úgy lehet értékesíteni a kínai technológiával kereskedő üzleteket, ha a kormány is beleegyezik, ami egy 30 napos hercehurca is lehet.

Pontosan ezért dönthetett úgy a ByteDance, hogy jó lenne elkerülni ezt az egészet, és valahogy megegyezni arról, hogy ne kelljen teljesen átadni az USA-ban a stafétát egy amerikai cégnek.

A Wall Street Journal úgy értesült, hogy a kínai cég elkezdte a tárgyalásokat az Amerikai Egyesült Államok kormányával, hogy megakadályozzák a teljes autoritást az országban. A döntést azonban nem valószínű, hogy a napokban meghozzák. Az óra viszont ketyeg, ugyanis 20-áig kell, hogy a TikTok előálljon a megegyezés részleteivel, vagy pedig 29-től elérhetetlen lesz az alkalmazás. Ráadásul ha meg is egyeznek, akkor is november 12-ig mindent el kell rendezniük.

Az biztos, hogy nagy a nyomás a cég körül, annyira, hogy a CEO, Kevin Mayer is felmondott. Kíváncsian várjuk, hogy mit sikerül a két félnek kitalálnia annak érdekében, hogy mindenki boldog legyen.

Forrás: The Wall Street Journal
Borító: ITPro

Kapcsolódó cikkeink

A TikTok minden mozdulatodat figyeli – neked van rejtegetnivalód?

Anikó

A Trump adminisztráció utolsó döféseként feketelistára kerül a Xiaomi

Nagy Deborah

12 éves brit lány pereli a TikTokot személyes adatainak felhasználása miatt

Nagy Deborah