IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Ezeket hiányoltuk az Apple keddi bemutatójáról

A hónapok óta keringő pletykák alapján sokkal izgalmasabb is lehetett volna a cupertinóiak októberi keynote-ja, csokorba gyűjtöttük, hogy mi maradt ki a repertoárból.

A fórumokat elnézve kissé megosztóra sikerült az idei nagy iPhone-esemény. Sokakat kilóra megvett a régi-új dizájn, az új méretopciók, a teljes paletta OLED-esítése, no és persze az 5G, mások viszont valami nagyobb durranásra várva csak legyintettek az egész műsorra. Hogy kinek van igaza, azt mindenki döntse el maga, ám az mindenesetre biztos, hogy a szóbeszédek és szivárogtatások alapján akár több bejelentést is kaphattunk volna, íme az összes kimaradó tétel:

120 Hz-es OLED-kijelző, kisebb szenzorsziget

Ahogy az lenni szokott, az iPhone 12-es szériával kapcsolatos jósolgatás igazából már az iPhone 11 tavalyi bemutatója előtt megkezdődött. Az új modellekbe várt érdekességek között szinte egész évben előkelő helyen szerepelt a 120 Hz-es képfrissítésű kijelző, amit hol az összes 12-es készülékbe, hol csak a Próba vártak az okosok. Az utóbbi hetekben viszont többnyire már olyan értesülésekről olvashattunk, hogy az iPad Próban már elérhető technológia egyelőre teljesen kimarad a telefonokból.

A végül helytállónak bizonyuló pesszimistább jóslatot utoljára Jon Prosser írta meg egy nappal a keynote előtt, így azért nem volt nagy meglepetés a 120 Hz-es megjelenítők hiánya. Ennek ellenére a közel 1 teljes évnyi reménykeltés után nem mondhatjuk, hogy abszolút naivak voltak azok, akik mégis számítottak rá.

A másik  sokat emlegetett vágyálom a Face ID-t rejtő előlapi szenzorsziget, azaz a notch méretcsökkenése volt, egy gyors Google-kereséssel több hírt is találhatunk erről. A legutolsó ilyen értesülés augusztusban látott napvilágot szintén Prossertől, aki viszont később azzal korrigálta magát, hogy csak az iPhone 12 minin kapunk valamivel keskenyebb, de „magasabb” bevágást. Ahogy az a fenti összehasonlításon is látható, az arányok tekintetében még a  finomított jóslat sem vált be.

ARM-es Macek

Forrás: MacRumors

Az ARM-es Macek esetében nem az a kérdés, hogy jönnek-e, hanem az, hogy mikor. Sokan várták, hogy az Apple majd az iPhone-os eseményén jelenti be a saját fejlesztésű chippel hajtott laptopjainak első példányát, ám nekik csalódniuk kellett, hiszen az októberi prezentáción csak a HomePod mini fért be a mobilok mellé. Az elmaradás azonban nem jelenti feltétlenül, hogy idén már nem is látjuk a gépet, Mark Gurman szerint ugyanis novemberben tényleg sor kerülhet az ARM-es Mac debütálására. Az esetleges bejelentés formátumáról semmit nem tudunk biztosan, de nehéz elképzelni, hogy a cupertinóiak egy sajtóközleménnyel fogják elintézni a történelmi terméket.

AirPods Studio

Forrás: NewsBeezer

Az Apple AirPods Studio néven emlegetett prémium fejhallgatója olyan, mint egy délibáb: az önjelölt jósok évről évre megjövendölik, hogy hamarosan odaérünk, de valahogy sosem kerül a kezünk ügyébe. A bluetooth fülessel (vagy fejessel?) kapcsolatban legutóbb szintén Jon Prosser nyilatkozott, aki tudni véli, hogy ezúttal súlyos gyártási gondok miatt csúszik a kiegészítő. A szivárogtató szerint az Apple olyan problémákba ütközött, melyek miatt fontos funkciókat kellett eltávolítania az AirPods Studióból, viszont még mindig nem zárja ki, hogy decemberben végre elrajtolhat a termék. Hisszük, ha hallga…látjuk.

AirTags

Az AirTag szintén az elmúlt év slágertémája volt a pletykafészkek körében, de már Mark Gurman szeptemberi híresztelése is úgy szólt, hogy novembernél előbb nem mutatják be a cupertinóiak. Hogy mi az az AirTag? Egy bluetooth-alapú apró nyomkövető, amivel a Find my iPhone-hoz hasonló módon bármit megtalálhatunk. Efféle termékek már most is léteznek, például a Tile és az Adero, de az Apple megoldása valószínűleg kínál majd néhány bónusz trükköt az almás ökoszisztéma hódolóinak.

iPad Air rendelési dátum

Hiába mutatták be szeptemberben nagy csinnadrattával az új, „prósított” iPad Airt, az A14 chippel szerelt középkategóriás tábla azóta sem kapható, de még az előrendelése sem lehetséges. Jon Prosser ebben a témában is tudni vélte a választ a Nagy Kérdésre, és a keynote előtt arról posztolt, hogy az előrendelések az új iPhone-okkal egy időben, október 16-án indulhatnak. Ebből sokan arra következtettek, hogy az Apple legalább tesz rá valamiféle utalást a keynote-on, de ez elmaradt. A cikk írásakor a legfrissebb fejlemény az, hogy az amerikai hatóságok zöld utat adtak a készülék árusításának. Update: azóta kiderült, hogy előrendelések hazai idő szerint ma, azaz október 16-án 14:00-kor kezdődnek.

macOS Big Sur

A macOS Big Sur rég nem látott mennyiségű változtatást hoz a Macekre, ezért nem csoda, hogy rengetegen várják tűkön ülve. A közönség legnagyobb csalódására azonban a rendszer hivatalos megjelenéséről sem a szeptemberi iPades, sem az e heti iPhone-keynoteon nem esett szó. Pedig szeptemberben már fel-felröppentek olyan pletykák, hogy végre megtörténik a rajt, de a jelek szerint ez még odébb van. 2013 óta egyébként minden MacOS-t szeptemberben vagy októberben adtak ki, tehát elképzelhető, hogy egy csendesebb bejelentéssel még ebben a hónapban megkapjuk a többek között vadonatúj dizájnnal támadó Big Surt.

Három az almás igazság?

Amint az az összefoglalóból is látható, több termék is van, amit novemberre várnak a jól értesültek: ARM-es Mac, AirPods Studio, illetve az AirTags.  Ennek tükrében nem túl merész feltételezés, hogy az iPades és az iPhone-os után az Apple egy harmadik eseményt is tarthat novemberben, így érdemes nyitva tartani a szemünket, mert a következő hetekben befuthat egy újabb meghívó.

Te mit hiányoltál leginkább az iPhone eventről? (a töltő nem ér).

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó